Sommigen hebben hem al jaren en anderen hebben er nog nooit van gehoord: de slimme meter. Heb jij hem al? Het doel van de overheid is in ieder geval om in 2020 bij bijna alle huishoudens een slimme meter geïnstalleerd te hebben. Maar waarom is dit eigenlijk en wat heb je er aan? Lees de zes meest gestelde vragen over de slimme meter en je weet precies wat je ermee kunt doen.

Wie plaatst de slimme meter?

De netbeheerder plaatst de slimme meter en laat je vanzelf weten wanneer je aan de beurt bent. De installatie wordt ingedeeld op postcode. Als je nog geen slimme meter hebt kun je eenvoudig op de website van je netbeheerder checken wanneer hij bij jou aanbelt.

Waarom krijg ik eigenlijk een slimme meter?

De belangrijkste reden om bij iedereen een slimme meter te installeren is om het energienet goed in balans te kunnen houden. Netbeheerders krijgen via de meter veel informatie over hoe wij energie verbruiken zodat zij beter het energienet onder controle kunnen houden en snel storingen opmerken. Dit is helemaal belangrijk in de toekomst als we met z’n allen steeds meer zelf zonne-energie opwekken. Er ontstaan dan grote pieken in de energieproductie en het energienet moet die goed kunnen opvangen, zodat het energienet niet overbelast raakt en storingen ontstaan.

Welke voordelen zijn er voor mij?

Er zijn tal van voordelen te noemen. Een groot voordeel is dat je niet meer eerst de meterkast van spinnenwebben hoeft te ontdoen als de netbeheerder om je meterstanden vraagt. Met een slimme meter worden je meterstanden namelijk automatisch vanaf afstand gelezen. Hetzelfde geldt wanneer je overstapt via bijvoorbeeld een energievergelijker. Je oude energieleverancier wordt automatisch op de hoogte gebracht van je meterstanden en kan op basis daarvan de eindafrekening opstellen.

Een slimme meter helpt ook om eenvoudig inzicht te krijgen in je energieverbruik als je deze koppelt aan een energieverbruiksapp. Er zijn verschillende van dit soort apps die meerdere malen per dag je energieverbruik registreren. Wanneer je de app opent zie je precies hoeveel kWh elektriciteit je in een bepaalde periode hebt verbruikt, hoeveel het je heeft gekost en soms zelfs ook welke apparaten in huis nou de échte energieslurpers zijn. Blijkt het je oude koelkast te zijn? Weg ermee! Een handige manier dus om eenvoudig energie te besparen. Ook het terugleveren van stroom als je zonnepanelen hebt is eenvoudig met een slimme meter. Die registreert exact wat jij verbruikt en hoeveel je terug levert. Je krijgt dus een goed inzicht.

Er is vast ook een nadeel?

Johan Cruijff zei het ooit al: ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’. Die twee gaan inderdaad goed samen. Sommige mensen vinden het nadeel van de slimme meter dat het privacygevoelige informatie aan de energieleverancier doorgeeft. Als je zonnepanelen hebt kan een slimme meter in je nadeel werken als op een gegeven moment de salderingsregeling wordt afgeschaft. Vanwege deze regeling kun je nu nog de hoeveelheid die je teruglevert op het energienet aftrekken van je energieverbruik. Tijdens dit proces registreert een slimme meter precies hoeveel je teruglevert terwijl bij een ouderwetse draaischijfmeter het radertje automatisch terugdraait. Als de salderingsregeling wordt afgeschaft krijg je bij een slimme meter dus minder geld voor de stroom die je teruglevert. In dit geval kun je dus je voordeel opdoen met het weigeren van de slimme meter.

Je kunt je ook afvragen in hoeverre een slimme meter écht slim is. Hij zorgt namelijk niet dat jij minder energie verbruikt en daardoor lagere energiekosten hebt. Daarvoor moet je echt zelf energiebesparende maatregelen nemen of op zoek gaan naar het goedkoopste energiecontract door een online energievergelijker te gebruiken. 

Kan ik vriendelijk bedanken voor de slimme meter?

Heb je de nadelen over de slimme meter gelezen en denk je: daar zit wel iets in? Dan kun je de slimme meter ook weigeren door dit aan te geven bij de netbeheerder. Is je energiemeter hoe dan ook aan vervanging toe, dan kun je om een digitale meter vragen die niet vanaf afstand uitgelezen kan worden. Een andere optie is om de netbeheerder te laten weten dat je de slimme meter niet automatisch wilt laten uitlezen en je voortaan zelf de meterstanden jaarlijks doorgeeft.

Kost een slimme meter mij geld?

Als de netbeheerder jou benadert voor het plaatsen van de slimme meter dan kost het je geen geld. Maar stel dat je de slimme meter eerder geplaatst wilt hebben dan de netbeheerder heeft gepland, kan het wel zijn dat er een rekening op de deurmat valt. Dit geldt ook voor als u de slimme meter in eerste instantie weigert of uit laat zetten en vervolgens alsnog wilt laten installeren. 

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.com.

Share.

About Author

Leave A Reply