Radiatoren zijn belangrijk voor het verspreiden van warmte in de ruimte. Zolang je een CV-ketel hebt, zul je waarschijnlijk ook radiatoren in huis hebben. Een radiator kan toe zijn aan vervanging. Misschien is hij lelijk geworden in de loop der jaren, of is hij gaan roesten. Het is ook mogelijk dat je de radiator wilt vervangen omdat je liever een wat efficiëntere radiator wilt. Dit zijn 5 tips om de beste radiatoren voor jouw woning te scoren!

1. Standaard radiatoren

Allereerst kun je kiezen voor de standaard radiatoren die de meeste huishoudens hebben. De bekendste versie hiervan zijn Brugman radiatoren. Deze hebben de standaard uitstraling: een grote metalen plaat met gegolfd uiterlijk. Hoewel ze standaard zijn, betekent dat helemaal niet dat ze slecht zijn. Sterker nog: het bedrijf doet al decennialang onderzoek naar de meest efficiënte manieren van verwarmen. In feite zijn de standaard radiatoren in veel gevallen ook de meest efficiënte. Een uitzondering daarop is de low H2O radiator. 

Standaard radiator

2. De low H2O radiator

De naam ‘low H2O’ staat letterlijk voor ‘weinig water’. Dat komt omdat de inhoud van de radiator ongeveer 10% is van wat een normale radiator bevat. Minder water in de radiator betekent ook dat de radiator veel sneller warm is en dus sneller warmte afgeeft. Dit is een erg efficiënte manier van verwarmen, waarmee je veel geld kunt besparen. Er is echter een nadeel: de radiator koelt ook snel af. Het systeem werkt vooral in een goed geïsoleerde woning, omdat de warmte daar lang blijft hangen. In oudere woningen met weinig isolatie kun je last krijgen van temperatuurschommelingen in huis. De enige bekende H2O radiator die momenteel verkocht wordt, is de Jaga radiator.

3. Designradiatoren

Naast de standaard paneelradiator en de bijzondere low H2O radiator zijn er nog meer opties. Zo zijn er tegenwoordig hele mooie designradiatoren te vinden. Een designradiator heeft een mooi uiterlijk. Dat kan een bijzondere vorm zijn, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een aparte kleurstelling. Hier moet je op letten bij designradiatoren:

  • Is de radiator wel efficiënt? Sommige aanbieders gaan wel voor een mooi uiterlijk, maar dat gaat ten koste van de efficiëntie. Kijk naar het aantal Watt per meter om de energie opbrengst te bepalen.
  • Een staande radiator is veel minder efficiënt dan een horizontale radiator. Warme lucht stijgt op en gaat bij een staande radiator sneller verloren. Deze kies je dus alleen als je niet anders kunt, bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor een horizontale radiator. 

Design radiator

4. Houd rekening met garantie

Doorgaans is de vuistregel: hoe langer de garantietermijn, hoe beter de kwaliteit. Tenslotte wil het bedrijf niet veel geld kwijtraken aan garantiekwesties. Kies een radiator die minimaal 7 jaar garantie krijgt, liefst nog langer. Overigens geldt garantie wel voor allerlei kwesties zoals kapotte knoppen of lekkage, maar vrijwel nooit voor roest. De redenatie is dat roest wordt veroorzaakt door te vochtige omstandigheden of door slecht gebruik, waar de fabrikant niet verantwoordelijk voor is.

5. Hoeveel lagen heeft de radiator?

Een radiator bestaat uit een aantal lagen. Bij de meest eenvoudige radiatoren is er slechts één laag: een geribbelde plaat die warm wordt of afkoelt. Een dubbele radiator, met twee platen, is een stuk efficiënter. Er is meer oppervlak waar het water verwarmd wordt en waar de warmte kan worden afgegeven. Bovendien ontstaat er tussen de platen een luchtstroom, waardoor de lucht ook sneller verwarmd wordt. Nog efficiënter is een radiator met drie lagen, zodat er nog betere convectie ontstaat. Een nadeel is dat deze radiator ook meer diepte heeft en dus is er wat meer ruimte nodig. Een moderne radiator kan afgewerkt zijn met een mooi afdekplaatje, waardoor de radiator een heel andere look krijgt. Dit past bijvoorbeeld mooi in een moderne woonkamer. 

  Moderne radiator

Een radiator kiezen begint meestal met het zoeken naar informatie. Welke warmte-opbrengst heb je nodig? En welke radiator zou het beste werken in jouw woonkamer? Je kijkt naar het uiterlijk van de radiator, de efficiëntie en natuurlijk naar de kwaliteit. Met deze 5 tips vind je de beste radiator voor jouw woning.

Share.

About Author

Leave A Reply