Het wordt steeds normaler in het straatbeeld: daken die vol liggen met zonnepanelen. Een hele goede ontwikkeling, want zonnepanelen wekken 100 procent groene stroom en zijn dus erg goed voor het milieu! Toch ga je niet over één nacht ijs als je zonnepanelen gaat installeren. Om je te helpen bij de keuze vind je hieronder 8 veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Zonnepanelen

1. Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen  is van vele factoren afhankelijk. Niet alleen het type zonnepaneel, maar ook het vermogen van het zonnepaneel bepaalt wat de opbrengst is. Daarnaast spelen ook factoren als regio, richting van de zonnepanelen en hellingshoek van het dak een rol in hoe hoog de opbrengst is. Een gemiddeld systeem van 10 zonnepanelen van 285 Wp wekt al gauw zo’n 2.500 kWh op. Dit is meer dan tweederde van het energieverbruik van een gemiddeld huishouden.

2. Zijn er nog subsidies voor zonnepanelen?

Tot 2013 was er een rijkssubsidie voor het plaatsen van zonnepanelen van maximaal €650. Die subsidiepot is inmiddels leeg. Er zijn echter nog wel regionale subsidies te verkrijgen. Vraag bij je gemeente wat er mogelijk is.

3. Salderen, wat is dat eigenlijk?

De stroom die door je zonnepanelen wordt opgewekt, gebruik je in eerste instantie om in je eigen energieverbruik te voorzien. Op het moment dat je zonnepanelen meer energie opwekken dan je nodig hebt, wordt de energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Op de jaarafrekening wordt de stroom die je hebt afgenomen van je energieleverancier verrekend met de stroom die je hebt teruggeleverd. Dit heet salderen.

  1. Welke garanties gelden er voor mijn zonnestroomsysteem?

De garanties verschillen per aanbieder. Vaak wordt er sowieso 10 jaar productgarantie gegeven. Gaat één van de onderdelen binnen 10 jaar kapot, dan wordt deze kosteloos vervangen of gerepareerd. Daarnaast gelden er vaak aanvullende garanties, die je kunt opvragen bij de aanbieder.

  1. Moet ik nu zonnepanelen kopen, of zal ik nog even wachten?

De kosten voor zonnepanelen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Overweeg je om te wachten tot de prijzen nog verder dalen? De verwachting is dat de prijsdaling niet zo sterk zal zijn als de afgelopen tijd. De vuistregel is: des te langer je wacht met het aanschaffen van zonnepanelen, des te langer betaal je de relatief hoge prijs voor stroom en des te langer het duurt voordat je begint met besparen!

  1. Waar moet ik op letten als ik offertes voor zonnepanelen ga vergelijken?

Het is verstandig om de verschillende aanbiedingen die je krijgt goed met elkaar te vergelijken. Maar let op: zorg ervoor dat je appels met appels vergelijkt. Kijk niet naar de aanschafkosten per paneel of de totaalprijs, maar reken altijd terug naar de prijs per Wattpiek (het vermogen van een zonnepaneel onder standaardomstandigheden). Dat is de meest eerlijke vergelijkingsmethode.

  1. Welk type zonnepanelen levert het hoogste rendement?

Grofweg kan je 3 typen zonnepanelen onderscheiden: dunne film panelen, monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Meestal worden mono of poly zonnepanelen gebruikt. Monokristallijne zonnepanelen hebben volledig zwarte zonnecellen, terwijl polykristallijne zonnepanelen een blauwe tint hebben. Over het algemeen is het rendement van monokristallijne zonnepanelen iets hoger dan van poly’s, maar dit verschil wordt steeds kleiner.

  1. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energieverbruik. Meestal wordt als advies aangehouden om niet meer dan 90 procent van je energieverbruik zelf op te wekken. Meer stroom opwekken dan verbruiken is namelijk nu financieel nog niet aantrekkelijk dankzij de lage terugleververgoedingen. Uiteraard heeft ook de beschikbare ruimte op je dak invloed op het aantal panelen, evenals de afmetingen van de panelen zelf, de ligging, hellingshoek en diverse andere factoren.

Share.

About Author

Leave A Reply