Het staat bijna iedereen te wachten. Het moment dat je beseft dat de rollen tussen jou en je ouders zich hebben omgedraaid. Dat je ouders niet meer voor jou kunnen zorgen, maar dat jij dat vanaf nu voor hen moet gaan doen. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van eerst een lange periode dat je ouder(s) nog wel zelfstandig wonen. Vaak zullen ze daarbij echter wel wat hulp kunnen gebruiken. Maar hoe kun je je ouder(s) in staat te stellen om veilig en langer in hun eigen huis te leven? Hieronder enkele praktische tips.

De keuken

Een fornuis met gaspitten kan een gevaar zijn als het gas per ongeluk aan blijft staan. Opnieuw leren koken op bijvoorbeeld een inductiekookplaat is meestal echter geen optie. Denk daarom eens aan een gasfornuis met ionisatiebeveiliging. Dit is een vorm van vlambeveiliging die ervoor zorgt dat de gastoevoer automatisch stopt wanneer een vlam uitgaat. Een andere (meer prijzige) optie is om een kookbeveiliger te installeren.

Controleer regelmatig de etiketten van producten in de keukenkastjes en koelkast, met name de vervaldatum van de houdbaarheid. Gooi alle voedsel en dranken ​​waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken weg. Controleer ook de temperatuurinstelling van de koelkast om ervoor te zorgen dat beperkt houdbare etenswaren gedurende hun houdbaarheidsperiode koud genoeg worden gehouden. Voedselvergiftiging is een ernstige infectie.

Elk voorwerp dat regelmatig in de keuken wordt gebruikt, moet gemakkelijk bereikbaar zijn. Dit om te voorkomen dat je ouder(s) toeren uit gaan halen om iets te pakken te krijgen.

De trap

Ouder(s) die boven slapen? Verplaats ze naar beneden. Als je ouders hun slaapkamer en/of badkamer op de tweede verdieping hebben raad ze dan aan om naar beneden te gaan. Door dit te doen, elimineer je één van de drie belangrijkste plaatsen waar je kunt vallen in huis: de trap. De badkamer en de keuken zijn overigens de andere twee.

Staan je ouders erop om ​​boven te blijven slapen, terwijl ze worstelen met kracht- of mobiliteitsproblemen, overweeg dan het installeren van een (tweedehands) traplift. Het kan het geld meer dan waard zijn om het trappenhuis als een gevaar te elimineren.

De badkamer

Voor je ouder(s) is de badkamer de gevaarlijkste kamer in huis. Bekijk alle onderdelen van de badkamer als een potentiële bedreiging voor de veiligheid van je ouder(s). Het is noodzakelijk om hun badkamer zo veilig en valbestendig mogelijk te maken. Installeer daarom handgrepen in het bad/de douche en naast het toilet. Installeer indien nodig toiletuitbreidingen die zorgen voor gemakkelijker omlaag- of omhoog komen.

Plaats ook een antislipmat of -strips op het vloeroppervlak van het bad en de douche. Twee derde van alle ongevallen in huis gebeurt door vallen in de douche of in bad.

Overweeg voor de douche om traditionele kranen te vervangen door veiligheidskranen die de temperatuur regelen van het water dat uit de douchekop komt.

De beste oplossing tegen badkamergevaren is om een ​​inloop bad/douche te installeren of om een waterdichte deur in de bestaande badkuip te laten installeren.

Sloten

Verwijder of ontgrendel de binnenste sloten van de slaapkamer- en de badkamerdeuren van je ouders, zodat ze zichzelf niet per ongeluk kunnen opsluiten.

En verder

Installeer een alarmsysteem. Selecteer een van de vele die het lokale politiebureau waarschuwen wanneer het alarm afgaat. Voeg een deurspion toe aan de voordeur en moedig je ouders aan om deur-tot-deur verkoper niet in huis toe te laten.

En tenslotte: Zorg voor noodnummers op elke telefoon in huis!

Share.

About Author

Leave A Reply