Enkele dagen vakantie en er wordt heerlijk zomers weer voorspeld? Dat vraagt toch gewoon om even gezellig barbecueën! Een gemarineerd stukje bbq vlees, vis of kip. Een vegetarische groentespies aangevuld met enkele heerlijke salades en misschien poffen we nog een maïskolfje. Een passend sausje erbovenop. Wie gaat hier nu niet van watertanden? Maar: waar hoef je nu eigenlijk op te letten wanneer je een barbecue organiseert? Wij zochten het voor jou uit.

Voorbereiding: waar moet je aan denken?

Wanneer je een barbecue wenst te organiseren, dien je natuurlijk enkele voorbereidingen te treffen. Zonder een goede barbecue zal het uiteraard niet lukken. Ook over waar je jouw barbecue best plaatst, denk je vooraf maar beter goed na. Tot slot vereisen de verschillende warmtebronnen (zoals houtskool, briketten en gas) elk hun specifieke technieken en hebben ze zo hun eigen voor- en nadelen. Houtskool wordt bijvoorbeeld warmer en is dus ideaal om te grillen. Briketten zullen daarentegen weer langer branden en zijn dan ook een stuk zuiniger.

Het is ook handig om weten hoeveel hongerige monden je verwacht. Niet enkel opdat je zo voldoende voedsel en drank in huis halen kan, maar ook opdat je hen allemaal een comfortabele plaats kan aanbieden. Het ideale moment dus om jouw prachtige tuinmeubels boven te halen! Houd tot slot ook gewoon rekening met jouw gezelschap. Terwijl de één gaat likkebaarden bij een gemarineerde varkenshaasmedaillon, wordt een andere dan weer helemaal gek van een lamskotelet of een kalkoentournedos. En indien nodig voorzien we uiteraard ook gewoon enkele vegetarische alternatieven.

Tips voor het barbecueën met houtskool

Er zijn verschillende technieken om te barbecueën. Zo kan je ervoor kiezen om het voedsel te braden of te grillen maar zijn ook variaties zoals roken mogelijk. Wanneer je barbecuet op houtskool neemt de warmte geleidelijk af. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de volgorde waarin je het vlees bereidt. Terwijl de temperatuur van de brandende kooltjes start bij 360 °C, zal dit na ongeveer dertig minuten nog slechts 150 °C bedragen. Door de rooster te verplaatsen kan je de warmte optimaal gebruiken. Met behulp van een houtskoolstarter en aanmaakblokjes krijg je trouwens heel eenvoudig de houtskool heet. Veiligheid gaat uiteraard boven alles: laat een houtskoolbarbecue dus niet onbewaakt achter. Al zeker niet als er kinderen of huisdieren aanwezig zijn!

Extra tip: Maak vooraf jouw salades, dressings en andere gerechten klaar. Of kies simpelweg voor een bbq aan huis, waarbij alles voor jou wordt geregeld en ook jij zonder zorgen kan tafelen. Extra genot gegarandeerd!

Tip: probeer eens een gasbarbecue

De gasbarbecue wordt steeds populairder. Dat hoeft niet eens te verbazen: dankzij allerhande technische ontwikkelingen kan deze tegenwoordig alles wat een houtskoolbarbecue ook kan. Dit op een meer hygiënische manier en bovendien een stuk sneller. Met een enkele druk op de knop bekom je in een mum van tijd de gewenste temperatuur! Het is wel aangewezen om vooraf even de instructies door te nemen. Ook hier gaat veiligheid immers boven alles!

Share.

About Author

Leave A Reply