In veel tuinen komt het voor: een stuk gras. En hoewel het simpel is, staat het ook mooi. Lekker groen, fijn om op te wandelen. In deze blog geven we tips om gras in de tuin te verzorgen.

Gras zaaien

Je kunt gras op verschillende manieren aanleggen in je tuin. Allereerst is er de optie om graszoden te leggen. Hiermee behaal je het snelst resultaat: je ziet het gras op de snelste manier terug in je tuin.

Maar een beter alternatief is gras zaaien. Hiermee moet je dan misschien wat meer geduld hebben, het resultaat ziet er fraaier uit. Ook bespaar je met gras zaaien flink in de kosten, én gaat het gras op de langere termijn ook nog eens langer mee.
Tips voor het verzorgen van gras in de tun

Op de juiste manier maaien

Dat het gras langer meegaat, ligt natuurlijk ook aan jouw manieren van gazon verzorgen. Zo is allereerst maaien van belang. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch is dit een taak die niet altijd even goed wordt uitgevoerd. Zorg bijvoorbeeld dat je hier een vaste regelmaat in hebt, liefst eens per week in het groeiseizoen, dan weet het gras waar het aan toe is.

Daarnaast is onderhoud gazon van maand tot maand niet hetzelfde wat betreft het maaien. Zorg in de winter bijvoorbeeld dat je het gras niet te kort maait: in de zomer mag er een stukje meer vanaf. Maar in de zomer is het dan weer zo dat het gras bij droogte niet te kort moet worden gewiekt.

Let op droogte

Over droogte gesproken: dit is natuurlijk een gevaar bij de verzorging van een gazon. En de zomers worden steeds droger in ons land – dus het is steeds vaker zaak om maatregelen te nemen. Denk daarbij niet: och, dat komt morgen wel. Want als het gras eenmaal te droog is geworden, is het al gauw te laat. En dan kun je een hele nieuwe graslaag gaan aanleggen.

Waar je gras meestal niet bij hoeft te sproeien, is dat in geval van droogte wel aan te raden. Zeker op plekken waar grotendeels gedurende de dag de felle zon op het gras schijnt. Een beetje extra water kan het gras dan wel gebruiken.
Gras in de tuin: zo verzorg je het

Bemesting

Ten slotte heb je de optie om je gras te bemesten. Hoewel dit niet per se een vereiste is, zorgt het wel voor een stralende grasmat in de tuin. Zeker een aanrader, dus! Dit doe je zo’n drie keer per jaar.

Kunstmest wordt hierbij afgeraden: op langere termijn is dit niet gunstig voor het gras. Zoals ook uit tip één is gebleken, is het snelle effect niet altijd het wenselijkst. Je kunt maar beter voor langdurige kwaliteit gaan, met bijvoorbeeld organische meststof.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply