Wanneer je op zoek gaat naar een energieleverancier is het belangrijk dat je naar het stroometiket kijkt. Natuurlijk wil je niet teveel betalen, maar een beetje investeren in een groenere aarde is ook niet verkeerd toch? In het stroometiket zie je precies wat de verhouding is tussen de gebruikte energiebronnen van je energieleverancier.

Er zijn steeds meer mensen die bewust voor groene energie gaan, gelukkig! Helaas is er in Nederland alleen nog niet genoeg duurzame energie om alle huishoudens te kunnen voorzien van groene stroom, maar het kan wel worden ingekocht. De regering wil in 2050 helemaal over zijn gegaan op duurzame energiebronnen zoals windenergie, waterkracht en zonne-energie. Veel energieleveranciers werken tot die tijd met verschillende gemengde energiebronnen van groene en grijze energie. Kijk dus goed naar het stroometiket van je energieleverancier, want het kan zijn dat de stroom niet zo groen is als gedacht. Tip: UnitedConsumers levert altijd 100% windenergie.

Het is voor energieleveranciers sinds 2005 door de overheid verplicht om een overzicht te geven van de samenstelling van de energie die ze leveren. Elk jaar op 1 april worden dan ook de stroometiketten van het voorgaande jaar gepresenteerd. Dit krijg je per post thuisgestuurd of tegelijk met je jaarafrekening. Zo weet je precies welke stroometiketten je leverancier gebruikt en hoe groen je stroom echt is. Ben je op zoek naar een nieuwe energieleverancier? Dan kun je het stroometiket gebruiken om energie te vergelijken.

Wat staat er op je stroometiket?

Sommige energieleveranciers maken van het stroometiket een cirkeldiagram. De verschillende vlakken staan voor de energiebronnen. Zo kun je zien:

  • Hoeveel percentage stroom er komt van fossiele brandstoffen zoals kernenergie, aardgas en kolen.
  • Hoeveel percentage van de stroom afkomstig is van duurzame of hernieuwbare energiebronnen zoals biomassa, windenergie, zonne-energie of waterkracht.
  • Wat de consequenties zijn voor het milieu: hoeveel CO2 er wordt uitgestoten en hoeveel radioactief afval per kWh het oplevert.

Controle op het stroometiket

Er wordt elk jaar vanuit de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gecontroleerd of de energieleveranciers wel de juiste informatie aanleveren. Zij kijken of het stroometiket aan de regels voldoet, of ze op tijd op de post gaan maar ook vooral of de percentages en samenstellingen wel kloppen. Daardoor heb je dus altijd de garantie dat het stroometiket ook daadwerkelijk klopt. Ook kunnen er Garanties van Oorsprong worden gebruikt. Dat zijn certificaten die bewijzen dat de energie echt duurzaam is opgewekt.

Share.

About Author

Leave A Reply