kruiden keukenWie van koken houdt weet dat er niets boven het gebruik van verse producten gaat en wat kan er nu verser zijn dan een rijtje kruidenplantjes op je vensterbank? Of op tafel, of op een plank aan de muur of zelfs gegroepeerd op een dienblad op de vloer? Het is niet alleen lekkerder en gezond maar het staat vreselijk gezellig.

Kweek je eigen kruiden
Keukenkruiden kweken is helemaal niet moeilijk. Zorg voor goede potgrond en zakjes zaad. Die kun je bij elk tuincentrum kopen. Nu nog een paar potten of een grotere bak voor een groepje kruiden en je kunt aan de slag.

Zo ga je te werk
Vul je potten met potgrond of zaai- en stekpotgrond en egaliseer het oppervlakte. Strooi dan de zaadjes over de potgrond. Let er wel op dat er niet teveel zaadjes in één pot vallen. Je plantjes hebben immers de ruimte nodig?

Dek daarna de zaadjes af met een dun laagje grond. Dit laagje mag niet te dik zijn. 2 tot 4 millimeter is voldoende. Bevochtig de grond en leg een glasplaatje over de potten. Dit bevordert de groei, zorg er alleen wel voor dat de potten niet in te felle zon staan. Vergeet niet je plantjes na ongeveer zes weken te bemesten. Hiervoor kun je speciale mest kopen. Het beste kun je dit elke twee weken doen.

Welke kruiden zijn geschikt?
Voor je eigen kruidentuin kun je een heel assortiment kiezen. Geschikt zijn bijvoorbeeld: basilicum, bieslook, munt, oregano, tijm en rozemarijn.

Liever volgroeide planten?
Duurt het opkweken je te lang? Koop dan volgroeide kruiden. Koop dan wel plantjes die vol en gezond zijn en die niet één en al wortel zijn.

Share.

About Author

Leave A Reply