Veel mensen denken dat kunststof kozijnen alleen passen binnen moderne en strakke woningen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat ze bijvoorbeeld ook voor oudere en meer karakteristieke woningen geschikt zijn.

Kunststof kozijnen moderne en karakteristieke woningen

Van toen naar nu

De keuze voor kunststof kozijnen heeft voornamelijk te maken met het feit dat deze onderhoudsarm zijn. Behalve het schoonhouden ervan is er verder geen onderhoud nodig. Toen kunststof kozijnen net op de markt kwamen waren ze alleen in wit of crème te krijgen. Dit waren gladde kozijnen waarbij de profilering zo afwijkend was van hout dat meteen zichtbaar was dat het een kunststof kozijn betrof.

Kleurmogelijkheden en structuren

Tegenwoordig is in kunststof veel meer mogelijk. Kunststof kozijnen zijn behalve in gladde kleuren, ook verkrijgbaar met een houtnerfstructuur. Hierdoor wordt de kleur matter en lijken ze meer op een houten kozijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een renolit folie. Dit is een structuurfolie die in vele RAL kleuren leverbaar is, kunnen ze passend bij bestaande houten kozijnen worden gemaakt.

Bij moderne woningen zien we dat er vaker voor een gladder kunststof wordt gekozen. Hier zit dan niet een houtnerfstructuur in verwerkt. Naast gladde kozijnen en kozijnen met een renolitfolie zijn  kunststof kozijnen ook in bepaalde kleuren verkrijgbaar, alsof het gepoedercoat is. Dit laat een sinaasappelachtige structuur zien, die perfect past bij een moderne woning.

Ook de kleuren van kunststof kozijnen gaan met de tijd mee. Naast het geijkte wit, crème, groen en blauw wordt steeds vaker gekozen voor trendy kleuren als antraciet en geborsteld aluminium. Mocht je later spijt hebben van de kleur van je kunststof kozijnen, zijn ze eventueel overschilderbaar.

Kleurmogelijkheden kunststof kozijnen

Lasverbindingen

Ook de traditionele schuine verbindingen waaraan kunststof altijd herkend kon worden kunnen tegenwoordig recht worden gemaakt zodat er rechte lasverbindingen ontstaan. Hierdoor is een ander optisch verschil met hout uit te sluiten.

Bijzondere toepassingen

Ook bijzondere toepassingen als glas-in-lood kunnen goed in kunststof kozijnen worden geplaatst. Dit wordt dan veelal gedaan door het oude glas-in-lood tussen nieuwe beglazing te zetten. Hierdoor wordt de isolatiewaarde verhoogd en is de kans op beschadigingen aan het kostbare glas-in-lood  raam veel kleiner. Ook robuuste onderdorpels zoals deze vaak te zien zijn bij pastoriewoningen en in jaren 30 woningen met een erker zijn in combinatie met een kunststof kozijn mogelijk.

Kunststof kozijn  Bijzondere toepassingen kunststof kozijnen

Geschikt voor alle typen woningen

Kunststof kozijnen zijn door bovenstaande mogelijkheden daarom niet alleen geschikt voor moderne woningen, maar kunnen ook in oudere woningen worden toegepast. Door gebruik van een nerfstructuur in combinatie met een rechte lasverbinding en eventueel extra opties als roedeverdelingen en authentieke onderdorpels, kunnen de meeste houten kozijnen perfect worden nagemaakt en zijn ook kunststof kozijnen voor toepassing in meer karakteristieke woningen erg geschikt. Wil je je woning juist voorzien van strakke kozijnen, laat dan de houtnerfstructuur achterwege en kies eventueel voor de ‘gladde’ variant met de sinaasappelstructuur.

Behalve dat de kunststof kozijnen steeds beter kunnen worden aangepast aan de stijl van de woning, is ook de isolatiewaarde ervan hoger als bij het traditionele houten kozijn. In combinatie met goed geïsoleerd glas, kan een kunststof kozijn een verfraaiing van je woning zijn, ongeacht het type woning.

Share.

About Author

Leave A Reply