Het is wat ons betreft een van de heerlijkste dingen die er bestaan in het huishouden: fris ruikende was. Maar helaas komt het soms voor dat de wasmachine én de was die je eruit haalt stinken. En daar wil je natuurlijk van af. Hoe? In deze blog geven we onze tips!

Af en toe een hete was draaien

Het is heel goed dat we tegenwoordig steeds minder heet wassen: dit heeft namelijk echt voordelen voor het milieu en je energieverbruik. Helaas blijft je wasmachine er echter minder schoon van – dat is dan toch wel een flink nadeel.

De oplossing? Je kunt gewoon grotendeels zo koud mogelijk blijven wassen als je dat wenst, maar het is slim om af en toe een hete was te draaien. Draai bijvoorbeeld eens per maand een kookwas op 90 of 95 graden Celcius, optioneel met handdoeken erin. Wil je je spullen nooit zo heet wassen? Laat dan een lege trommel draaien. Stank in de wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis, en met zo’n hete was zorg je dat je daar vanaf bent!

Met deze 5 tips houd je je wasmachine fris en schoon

Gooi er een vaatwastablet in

Het kan ook helpen om er een vaatwastablet bij te gooien, als je zo’n hete was draait voor een schone wasmachine. Het voordeel van een wasmachine reinigen met een vaatwastablet? Je wasmachine wordt hiermee goed vanbinnen schoongemaakt! Ideaal dus voor een wasmachine trommel reinigen. En zo zorg je dat de was daarna weer heerlijk fris ruikt. We raden aan om dit ook ongeveer eens per maand te doen.

Net als de hoge temperaturen, gaat ook het tablet de strijd met vetluis aan. Je kunt het best twee tabletten in het zeepbakje van de wasmachine gooien, voor een extra fris resultaat. Een wasmachine reinigen met soda is overigens ook een optie en zorgt voor een soortgelijk resultaat. Let er wel op dat je soda en een vaatwastablet niet tegelijkertijd in de wasmachine stopt: kiest voor één van de twee. Afwisselen is ook een optie. Soda helpt daarbij ook nog eens extra goed om de wasmachine te ontkalken.

Het deurtje open laten staan

Hoe maak ik mijn wasmachine schoon? Het heeft er ook mee te maken hoe je je wasmachine erbij laat staan als je ‘m niet gebruikt. We geven toe: het ziet er het mooist uit als het deurtje gewoon altijd dicht is. Maar dat is niet bevorderlijk voor een schone wasmachine!

We raden dan ook aan om het deurtje altijd open te laten staan na het wassen. Zet de machine dus ook niet in een looppad neer waar de deur in de weg zit. Je weet zo zeker dat het vocht er goed uit kan en dat bacteriën minder kans krijgen.

Een frisse wasmachine? Lees onze tips!

Het zeepvakje open laten staan

Naast het deurtje, kun je je wasmachine schoon houden ook doen door het zeepvakje open te laten staan. Dit is eigenlijk nog een extra onderdeel in de machine waar zo beter kan worden gelucht.

Nooit meer schimmel in je zeepbakje! Is dat geen fijn idee? Zeker als je wasmachine al wat ouder is, ervaar je dit voordeel.

Altijd met een doek langs de rubberen rand

Het rubber van de wasmachine schoonmaken: dat is ook heel belangrijk voor het behoud van je wasmachine. Na iedere wasbeurt moet je de rubberen rand van de wasmachine schoonmaken.

Dat hoeft niet veel tijd te kosten: je kunt er gewoon een doekje of wc-papiertje langs halen, om het vocht en de grijze smurrie op te ruimen. Als dit eenmaal in je systeem zit, doe je dit automatisch – om vervolgens extra van die frisse was te kunnen genieten! Fijn, zorgen voor een schoon huis.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply