De kinderkamer: het is er al snel een rommeltje. Spullen liggen overal, en binnen no time kun je het overzicht niet meer houden. En dat is maar wat zonde! Het zorgt namelijk niet voor een rustgevende omgeving – belangrijk voor zowel jou als de kids. Met deze tips zorg je ervoor dat je de rommel voor bent!

Zorg voor voldoende opbergruimte

Waar het probleem van rommel maar al te vaak ontstaat? Door te weinig opbergruimte! Eerlijk is eerlijk: kinderen hebben vaak meer spullen dan we van tevoren misschien inschatten. Al dat speelgoed en die kleertjes bij elkaar tellen al snel flink op. Maak dan ook een eerlijke schatting van het aantal spullen in de kinderkamer.

En zorg er vervolgens voor dat al deze spullen een eigen plekje kennen! Grote kans dat dit betekent dat je maar beter een extra kast in huis kunt halen – daarmee heb je immers weer meer plek om de boel achter een deur te kunnen parkeren. En dat doet een heleboel voor de ruimte.
Met deze tips zorg je dat het geen rotzooi wordt in de kinderkamer

Beloning voor het opruimen

Of je dat opruimen als ouder helemaal in je eentje moet doen? Geen denken aan, wat ons betreft! Je kunt de kids maar beter snel leren om zelf ook de handen uit de mouw te steken. Samen opruimen is immers het halve werk.

We snappen dat het niet zo eenvoudig is om je kinderen hiertoe te motiveren. Een oplossing voor dit probleem? Zorg voor een beloning voor het opruimen! Dat maakt het meteen een stuk minder erg. Als je nu je speelgoed opruimt, eten we vanavond je lievelingsgerecht! Om maar een voorbeeld te noemen. Een ander idee: maak een stickersysteem, en deel stickers uit voor ieder klusje. Wie van de kids verzamelt de meeste stickers? Zo vervelend is dat opruimen dan ineens niet meer.

Plan een vast moment voor het opruimen

Naast het belonen voor het opruimen is er nog een truc die goed werkt: plan een vast moment in voor het opruimen. Zo voorkom je dat je steeds maar roept: oh, dat komt morgen wel. En morgen vervolgens met gemak een week later wordt. Dat schiet natuurlijk niet echt op!

Kies dus een vaste dag in de week of een vast tijdstip uit waarop wordt opgeruimd. Dit zorgt al snel voor een overzichtelijke situatie – iedereen weet waar hij of zij aan toe is. En zo kun je het tegelijkertijd ook toestaan dat er níet opgeruimd hoeft te worden buiten dit moment om.
Zorg voor een opgeruimd gevoel in de kinderkamer

Haal minder spullen in huis

Ben je er ondanks bovenstaande tips nog niet uitgekomen? Dan zit er misschien nog maar een ding op: ontspullen. De kans is groot dat er gewoonweg teveel in de kinderkamer te vinden is. Wordt al het speelgoed nog gebruikt? Passen alle kleren nog? Als het antwoord nee is, kun je de boel best eens uitzoeken.

Waar het een optie is om spullen de deur uit te doen, kun je er natuurlijk ook bewust voor zorgen dat er minder spullen in huis komen. Koop simpelweg minder! Zo zorg je er ook voor dat de kamer niet bomvol staat. Geloof ons maar: kinderen kunnen soms heus toe met minder. Zo waarderen ze alles wat ze al hebben alleen maar meer – en heb jij tegelijkertijd meer rust in je hoofd!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply