Airconditioning wordt steeds normaler in woningen. Het is erg prettig als je in de warme periodes de lucht in huis kunt koelen. Zo kun je beter slapen als je slaapkamer gekoeld is. Daarom kiezen veel mensen voor een mobiele airco. Deze airco is te verplaatsen naar (bijna) elke ruimte, zodat je hem kunt gebruiken waar je hem op dat moment nodig hebt. Super handig natuurlijk! Ga jij een mobiele airco kiezen? Check dan welke opties er allemaal zijn!

1. Semi-split mobiele airco

Het eerste type mobiele airco is de semi-split. Dit type airco lijkt sterk op een vast airconditioning systeem. De airco heeft een buitenunit, die dus buitenshuis wordt geplaatst. Er is ook een binnenunit, die binnenshuis koelte geeft. De semi-split airco is wel mobiel, maar omdat er een vaste slang naar buiten gaat kun je hem niet heel ver verplaatsen. Het is wel de meest efficiënt werkende mobiele airco. Een semi-split airco is ook stiller dan andere typen airco, omdat de ventilator die het meeste lawaai maakt buiten zit.

2. Monobloc

De monobloc is de bekendste mobiele airco. Dit is een systeem dat bestaat uit één blok op wieltjes. De monobloc airco is doorgaans een goede mobiele airco. Je kunt het systeem bijzonder gemakkelijk gebruiken: je zet de airco in de ruimte die je wilt koelen, je hangt de afvoerslang uit het raam en je stopt de stekker in het stopcontact. De afvoerslang moet naar buiten lopen om vocht af te voeren. Dit vocht ontstaat doordat de lucht wordt afgekoeld, waarbij vocht uit de lucht condenseert. Er zijn ook monoblocs zonder afvoerslang, maar deze kunnen de lucht slechts zeer beperkt koelen.

3. Let op geluid

Een airco is erg prettig in huis. Maar toch is niet elke airco hetzelfde. Daardoor zijn er soms best grote verschillen tussen de systemen. Een van de belangrijkste dingen om op te letten is de geluidsproductie. Het is uitermate storend om in je woonkamer (of nog erger: de slaapkamer!) voortdurend een doordringend gebrom of gezoem te horen. Daarom is het verstandig om voor je aankoop eerst te kijken naar het aantal dB. Bij Best Gekozen staat dit bij elke airco vermeld. Let ook op het geluid van de buitenunit, dat bijvoorbeeld hinderlijk kan zijn als je in de tuin zit.

4. Capaciteit

De capaciteit van airco’s kan onderling veel verschillen. Bij te weinig capaciteit kan de airco de ruimte niet goed koelen. Meet eerst de ruimte(s) waar je de airco wilt gebruiken op. Neem dan de afmetingen van de grootste ruimte als uitgangspunt en kijk welke airco daaraan kan voldoen. Heb je een plafond dat hoger is dan normaal? Reken dan met wat extra oppervlak om de juiste capaciteit te bepalen. Let ook op de hoeveelheid warmte die binnenkomt: een serre is bijvoorbeeld gemakkelijker te koelen dan een zolderkamer.

Een mobiele airco kiezen kan best lastig zijn. Er zijn veel dingen om op te letten. Het belangrijkst is dat je eerst een keuze maakt tussen semi-split of monobloc. Daarnaast is het verstandig om goed te letten op de geluidsproductie van het apparaat en op de capaciteit. Zo ontdek je vanzelf welke airco het beste is voor jouw woonsituatie.

Share.

About Author

Leave A Reply