Wil je graag een nieuwe aanbouw aan je huis? Dan is het goed om na te denken over de bouwstijl die je wilt gaan toepassen. Veel mensen kiezen voor de ‘veilige’ aanpak: de aanbouw wordt in dezelfde stijl toegepast als de rest van het huis. Vooral bij oudere huizen levert dat soms aanzienlijke problemen op, omdat het verschil vaak zichtbaar blijft. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een radicaal andere aanpak door de aanbouw aan het huis een moderne stijl te geven. De vraag is dan natuurlijk: hoe kun je zorgen dat de aanbouw en het huis goed bij elkaar passen als de stijl en uitstraling zo verschillend is?

  1. Kies de overgang van oud naar nieuw

Niet elke oude woning leent zich om verbouwt te worden naar een moderne stijl. Dit geldt vooral voor woningen die vóór 1880 gebouwd zijn en een bijzondere, antieke uitstraling hebben. Het is dan een goede oplossing om te kiezen voor een aanbouw die voorzien is van een duidelijke overgang. Dit kan een kleine tussenruimte zijn, maar meestal wordt gekozen voor een gang van het oude naar het nieuwe gedeelte van de woning. Dit laat het oude deel haar karakteristieke uitstraling behouden, maar verbindt het wel met het nieuwe gedeelte tot een mooie combinatie.

  1. Zorg voor overeenkomst

Met iets minder antieke woningen kan de aanbouw gewoon tegen de bestaande woning aan gebouwd worden, mits wordt gelet op een aantal punten. Het eerste punt is het zoeken naar overeenkomst. Wanneer je oud aan nieuw verbindt, is het van belang dat er iets is dat zorgt voor eenheid in de gehele woning. Dit kan worden gerealiseerd door te kiezen voor een vergelijkbare stijl of voor bepaalde materiaalkeuze. Zo kan een woning met rieten dak heel goed uitgebouwd worden met een moderne aanbouw als de aanbouw ook is voorzien van een rieten dak. Het geheel krijgt door de overeenkomst samenhang, terwijl het aangebouwde deel toch beduidend moderner is dan de rest van de woning.

  1. Bepaal de mate van verschil in uitstraling

Het is onvermijdelijk dat een moderne aanbouw een andere uitstraling heeft dan de bestaande woning. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Bepaal eerst de mate van verschil die je zou willen bereiken. Blijven er overeenkomsten om te zorgen dat het resultaat eruitziet als een passend geheel? Of zorg je voor een verschil dat juist bijzonder opvallend is en de woning een bijzondere uitstraling geeft?

  1. Het juiste materiaal op de juiste plaats

Wat bij elke verbouwing (al dan niet modern) van belang is, is de materiaalkeuze. Het kan bijzonder mooi zijn om een oude woning te voorzien van een moderne glazen uitbouw, zolang de materialen goed worden gekozen. Een té groot verschil in stijl kan de uitstraling van de hele woning bederven, maar wanneer wordt gekozen voor de juiste materialen kan de moderne aanbouw juist een grote toevoeging vormen voor de gehele woning.

Conclusie

Wanneer je kiest voor een moderne aanbouw aan je huis, is het verstandig als je je eerst oriënteert op wat zou passen bij jou en bij je huis. Ren je direct naar de architect of aannemer, dan is de kans groot dat het resultaat tegenvalt omdat er punten zijn waar je nog niet aan had gedacht voordat je begon. Zoek dus eerst naar voorbeelden van woningen, kies de stijl die je mooi vindt en bespreek je plannen met kennissen, vrienden en familie om samen tot mooie plannen te komen.

Share.

About Author

Leave A Reply