Rond kerst en oudjaar maken veel mensen alvast plannen voor het nieuwe jaar. Het maken van plannen is vaak iets fijns dat je samen doet. Maar waar maak je eigenlijk plannen voor? Wat als jullie het helemaal niet met elkaar eens zijn? En hoe ga je zorgen dat die plannen ook echt uitgevoerd worden? Dit zijn 5 tips om plannen te maken voor 2019!

1. Plannen voor jezelf maken

Plannen voor jezelf maken wordt ook wel “goede voornemens” genoemd. Je bedenkt iets dat je wilt afleren, bijvoorbeeld roken. Of je bedenkt juist iets dat je graag wilt doen, zoals wat vaker boodschappen doen voor je oude buurvrouw. Helaas mislukken veel goede voornemens, omdat het plan te vaag is. Probeer dus heel specifiek een plan te maken en zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: ik ga elke maandagochtend naar die oude buurvrouw toe.

2. Plannen voor het gezin

Naast plannen voor jezelf, maak je ook plannen voor je gezin. Dat kunnen sociale plannen zijn, maar kan ook heel praktisch zijn. Een sociaal plan voor 2019 kan zijn om alle telefoons in te leveren voor het eten, zodat niemand zit te appen tijdens de maaltijd. Een praktisch plan voor 2019 kan zijn dat ieder gezinslid bepaalde taken in het huishouden doet.

3. Plannen voor vakantie

Veel mensen beginnen al vroeg met het plannen van de zomervakantie. Op zich niets mis mee, want je weet waarschijnlijk al wanneer je gaat. Je kunt nu voordelige reizen boeken en je krijgt vaak ook nog vroegboekkorting. Natuurlijk is het wel belangrijk dat iedereen het eens is over de bestemming.

4. Plannen voor je huis

Heb je een eigen huis, dan moeten er waarschijnlijk klussen aan gebeuren. Dat kan iets zijn dat je zelf doet, bijvoorbeeld het schilderen van de kozijnen. Maar het kan ook een grote klus of een verbouwing zijn. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van zonnepanelen of het plaatsen van een nieuwe keuken. Bij het plannen maken ga je ook kijken hoe je die verbouwing gaat financieren. Want als je er niet genoeg geld voor hebt, zijn de plannen ook niet erg realistisch. Een persoonlijke lening kan je helpen om aan genoeg geld te komen om de verbouwing in 2019 rond te krijgen.

5. Zo maak je plannen succesvol

Maak je plan SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Dat is de beste manier om een plan succesvol te maken, zodat je aan het eind van 2019 kunt zeggen dat je de doelstelling hebt gehaald. We geven een voorbeeld.

Joke wil graag afslanken in 2019.

  • Specifiek: Joke wil graag afslanken. Dat wil ze doen door een bepaald dieet te volgen. Ze schrijft voor zichzelf op wat haar plannen zijn.
  • Meetbaar: Joke gaat zichzelf elke week op maandagochtend wegen. Ze schrijft haar gewicht dan op in een tabel.
  • Acceptabel: Het is gezond om af te vallen, dus het plan is acceptabel.
  • Realistisch: Joke wil in het komende jaar 10 kg afvallen. Haar doel is om 1,5 kg per maand af te vallen, wat een realistisch doel is.
  • Tijdgebonden: Joke is van plan om zich wekelijks te blijven wegen. Ze weet wel dat er soms een periode zal zijn waarbij ze niet bezig wil zijn met afvallen, bijvoorbeeld als ze op vakantie is. Daarom stelt ze haar doel op 10 maanden.

Wanneer je alleen maar zegt ‘ik wil graag afvallen in 2019’ is de kans behoorlijk groot dat dat niet gaat lukken. Waarom? Omdat je helemaal geen concrete plannen hebt gemaakt waar je je aan kunt houden. Als je een plan SMART maakt, maak je het realistischer en beter meetbaar. Daardoor is de kans groter dat je je aan het plan kunt houden en dat je het doel gaat bereiken. Op deze manier kun je ook plannen maken voor andere dingen, zoals goede voornemens voor het gezin of voor een geplande verbouwing.

Het maken van plannen voor het nieuwe jaar kun je op verschillende manieren doen. Je kunt plannen maken voor jezelf of voor je gezin. Bovendien kun je natuurlijk ook plannen maken voor een verhuizing of verbouwing of voor andere grote gebeurtenissen. Misschien verwachten jullie wel een baby of ga je trouwen in het komende jaar. Ook dat zijn prachtige dingen om plannen voor te maken!

Share.

About Author

Leave A Reply