Steeds meer mensen laten een waterontharder installeren en dit is niet zonder reden, dit apparaat heeft namelijk heel veel voordelen. Een waterontharder zorgt voor kalkvrij water, ook wel zacht water genoemd. Dat steeds meer mensen dit apparaat in huis halen komt omdat we kritischer gaan kijken naar ons energieverbruik en steeds vaker kiezen voor duurzame opties. Een ontharder is een van de opties die hieraan kan bijdragen. We leggen je uit hoe een waterontharder werkt, wat de voordelen zijn en hoeveel dit je financieel kan opleveren.

Werking van de waterontharder

Een waterontharder wordt geïnstalleerd dichtbij de watermeter. Je kunt dit laten doen, maar als je een beetje handig bent kun je dit met behulp van de handleiding ook zelf doen. In de ontharder zitten twee cilinders, waar het water doorheen wordt gepompt. In de cilinders zitten kunstharsbolletjes, die de kalk uit het water verwijderen, wat ervoor zorgt dat er zacht water door je leidingen stroomt.

De kunstharsbolletjes zitten naar verloop van tijd vol en dan is het tijd voor het schoonmaakproces, dit wordt ook wel regenereren genoemd. Het schoonmaken van de harscilinders gebeurt met onthardingszout, dit zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes van de harsbolletjes worden afgespoeld. Dit proces gaat volledig automatisch, hier heb dus geen omkijken naar. Je hoeft alleen af en toe de zoutvoorraad bij te vullen.

De voordelen van een waterontharder

Voordelen waterontharder

We kijken steeds kritischer naar ons energieverbruik, vinden duurzaamheid steeds belangrijker en maken bewustere keuzes, vandaar dat de waterontharder stijgt in populariteit. Dit apparaat zorgt er namelijk voor dat…

•           Je geen last meer hebt van kalkaanslag. Er stroomt nu schoon water door je leidingen, hierdoor heb je geen kalkaanslag in je douche, bad en toilet. Daarnaast hoopt de kalk zich niet meer op in je huishoudelijke apparaten.

•           Je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt. Minder kalkaanslag betekent ook minder schoonmaken, je hebt geen aparte schoonmaakmiddelen nodig die speciaal gericht zijn op het verwijderen van kalkaanslag, dit scheelt weer je in je portemonnee.

•           Je apparaten langer meegaan. Een koffiezetapparaat of waterkoker moet regelmatig worden ontkalkt, velen van ons vinden dit een vervelend klusje en dit blijft dan ook langer liggen dan zou moeten, dit zorgt ervoor dat apparaten minder goed werken en uiteindelijk sneller stuk gaan. Met een waterontharder verleng je dus de levensduur van je huishoudelijke apparaten.

•           De smaak van water, koffie en thee verbetert. Hard water met veel kalk kan bij thee en koffie voor een minder lekkere smaak zorgen, met een waterontharder heb je hier niet langer last van en proef je de pure smaak van water.

•           Je een lager energieverbruik hebt. Kalkaanslag hoopt zich op in de verwarmingselementen in je huis, het gevolg hiervan is de verwarming minder warmte afgeeft en het langer duurt voordat de hele ruimte verwarmd is. De waterontharder verwijdert kalkaanslag in de radiator, waardoor er meer water in past en de ruimte sneller op temperatuur is. Dit zorgt voor een besparing op je energiekosten.

Kosten: kun je de investering terugverdienen?

Het is wetenschappelijk bewezen dat een waterontharder werkt. Bovenstaande voordelen zijn op ieder huishouden van toepassing, maar wat leveren deze voordelen je financieel op? De aanschaf van een waterontharder kost ongeveer tussen de €2.000 en €2.200. Kijkend naar bovenstaande voordelen kan dit je al snel tussen de €350 en €500 per jaar opleveren, dit is onder andere afhankelijk van de grootte van je huishouden en je waterverbruik. Na ongeveer vijf à zes jaar is in de meeste gevallen de investering dus terugverdiend!

Share.

About Author

Leave A Reply