Een schaduwdoek is heerlijk universeel. Of je het nu thuis gebruikt of op een camping, het biedt heel wat bescherming tegen de zon, wind en eventueel zelfs tegen neerslag. Zo’n doek is bovendien heel eenvoudig om te monteren en te demonteren, zeker in vergelijking met andere alternatieven. We treffen steeds meer schaduwdoeken aan, waardoor het lijkt alsof ze zelfs de klassieke (en volgens ons lelijke) parasol van de troon hebben gestoten. Maar wat maakt een schaduwdoek nu zo handig en voor wie zijn ze voornamelijk aangeraden? Is zo’n doek wel eenvoudig om te monteren? In dit blogbericht helpt schaduwdoek-verkoper enkele prangende vragen de wereld uit.

De voordelen van een schaduwdoek

Om de populariteit van de schaduwdoeken te begrijpen, moeten we de verschillende voordelen kennen die ze weten te bieden. Zo is zo’n schaduwdoek bijvoorbeeld veel goedkoper dan pakweg een klassieke parasol. Kleinere doeken zijn bijvoorbeeld al verkrijgbaar voor enkele tientallen euro’s, waar men bij een parasol nog maar begint te spreken vanaf een prijs die minimaal dubbel of driedubbel zo hoog ligt. Bovendien is zo’n doek ook veel onderhoudsvriendelijker, aangezien je hem heel eenvoudig kan demonteren en kan reinigen. Na die wasbeurt is het schaduwzeil dan ook gewoon weer heel eenvoudig om opnieuw te bevestigen. Ga je naar een camping? Dan is een parasol meesleuren een heel karwei, terwijl een schaduwdoek veel eenvoudiger werkt. Last but not least is de robuustheid van het doek ook noemenswaardig. De exacte robuustheid is uiteraard afhankelijk van het gekozen model en het gebruikte materiaal van het schaduwzeil, maar er zijn zeker modellen beschikbaar die je ook gewoon het hele jaar door buiten kan laten hangen.

Hoe bevestig je een schaduwdoek?

We hadden het al over de makkelijke montage van schaduwdoeken. Niet geheel onbelangrijk, want zelfs al is zo’n doek heel robuust: bij windkracht 7 haal je hem toch maar beter opnieuw binnen. Voor de bevestiging van een schaduwdoek heb je haken, oogschroeven en eventueel ook kabels nodig. De oogschroeven worden bevestigd in een muur die daarvoor geschikt is, dus niet aan bijvoorbeeld oudere kalkstenen muren die snel beginnen af te brokkelen. In het laatste geval is het slimmer om palen te voorzien waarop de oogschroeven kunnen gemonteerd worden (palen minimaal 80 cm in de grond te bevestigen voor optimale stevigheid). Bij de bevestiging van de oogschroeven is het belangrijk om deze niet op exact dezelfde hoogte op te hangen, aangezien regenwater anders gewoon zou blijven staan. Een hellend schaduwdoek laat regenwater gewoon aflopen en met een beetje vernuft komt het water meteen in de afloop terecht. Geen bevestigingsoppervlak in de buurt? Geen probleem, gebruik dan een karabijnhaak en een ketting om de ruimte te overbruggen. Het mag wel duidelijk zijn dat een schaduwdoek echt maatwerk is, maar hij is wel heel eenvoudig te (de)monteren als eenmaal de constructie er staat. 

Schaduwdoek

Wat met het onderhoud?

Ook op vlak van onderhoudsvriendelijkheid haalden wij reeds een groot voordeel aan. Het reinigen van een schaduwzeil is dan ook uiterst eenvoudig. Het volstaat om het schaduwdoek te demonteren en deze met een zacht borsteltje of sponsje en lauw water te reinigen. Het is wel belangrijk om geen chemische reinigingsmiddelen of harde voorwerpen te gebruiken tijdens het reinigen. Wij gingen de test aan en een zacht zeepje bleek de klus zeer eenvoudig te klaren, mede dankzij de unieke structuur en de gebruikte materialen van de meeste schaduwdoeken op de markt. Indien het schaduwdoek nadien dient te worden weggeruimd zijn er tevens heel wat praktische opbergsystemen op de markt, denk bijvoorbeeld aan opbergboxen en -zakken. Wist je dat sommige schaduwzeilen zelfs gewoon wasbaar zijn in de wasmachine? Des te handiger.

De voordelen van een schaduwdoek in harmonicavorm

Schaduwzeilen zijn intussen wel gemeengoed geworden in Nederland, maar de benaming ‘harmonicadoek’ of zijn synoniem ‘wavesail’ is minder bekend. Een harmonicadoek verschilt in feite niet veel van een schaduwdoek, behalve de golvende harmonicavorm. Het voordeel van zo’n harmonicadoek is dat het, in tegenstelling tot een schaduwdoek, niet bevestigd moet worden met klemmen. Zo’n harmonicadoek kan bevestigd worden door middel van staaldraden. Op die manier kan een harmonicadoek bijvoorbeeld bevestigd worden tussen twee buitenmuren waar het moeilijker is om een schaduwdoek te bevestigen. In tegenstelling tot een schaduwdoek is een harmonicadoek bijna altijd weerbestendig, vooral aangezien ze iets minder snel te (de)monteren zijn. Dat laatste zou dan weer als een euvel kunnen aanzien worden, ware het niet dat het harmonicadoek ook gewoon opengeschoven kan worden dankzij het handige kabelsysteem. A la minute kan je zomaar overschakelen van een zonnig terras naar een heerlijk verkoelend en schaduwrijke buitenplaats. 

Voor iedere toepassing wel een geschikte schaduwdoek

Met dank aan een wel zeer uitgebreid assortiment aan schaduwdoeken is er voor iedere praktische toepassing wel een geschikte schaduwdoek beschikbaar. De goedkopere varianten zijn dan misschien niet helemaal geschikt om door weer en wind buiten te laten hangen, de duurdere varianten zijn dat des te meer. Zo zijn er bijvoorbeeld schaduwzeilen die waterafstotend zijn, schimmelwerend zijn of zelfs UV-bestendig zijn. Dergelijke doeken kosten dan misschien dat tikkeltje extra, maar kunnen wel gewoon dag in dag uit gebruikt worden. Beslis je dan alsnog om ze te verwijderen, bijvoorbeeld om ze te reinigen en nadien op te bergen? Dan zijn er schaduwdoeken beschikbaar die machinaal wasbaar zijn in de klassieke wasmachine en zelfs gewoon eenvoudig opvouwbaar zijn. Bovenstaande diversiteit aan schaduwzeilen maakt het dan ook niet verwonderlijk dat er wel heel wat verschillende prijsklassen zijn. En alhoewel wij steeds de top of the box zouden aanraden, blijft de keuze uiteraard afhankelijk van het praktisch toepassingsgebied en jouw specifieke wensen.

Het moge duidelijk zijn: schaduwdoeken zullen de klassieke parasol van zijn troon stoten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten, materialen en uitvoeringen. Het is zelfs mogelijk om ze in verschillende kleuren te kopen, om zo ieder seizoen een ander doek op te hangen. Dit uniek schaduwsysteem maakt de overgang van binnen naar buiten des te aangenamer. In tijden waar tuinen steeds meer een integraal deel van de woonomgeving uitmaken kunnen schaduwzeilen dan ook handig zijn. Living tomorrow wordt op die manier nét dat tikkeltje extra aangenamer.

Share.

About Author

Leave A Reply