Het is één van onze favoriete accessoires in huis: de staande lamp! Naast de bank kan dit item echt iets extra’s en unieks toevoegen aan je interieur. Zeker als je gaat voor een exemplaar dat helemaal bij je woning past. Er zijn namelijk een aantal dingen om op te letten bij het in huis halen van de vloerlamp. Lees en leer er alles over in deze blog!

De afmetingen van de lamp

De eerste stap is het letten op de afmetingen van de lamp. Want hoewel je al snel denkt dat die lamp sowieso wel past in dat hoekje naast de bank, kan dat in werkelijkheid soms best tegenvallen. Zonde, natuurlijk! Zo kan het zomaar zijn dat het voetstuk van de lamp net niet helemaal lekker naast de bank past. En zo bijvoorbeeld uitsteekt op een onhandige manier. Of wat dacht je van de lamp die te breed is, en niet past tussen de bank en het raam? Allemaal problemen die te voorkomen zijn met meten.

En het gaat niet alleen om de letterlijke afmetingen of iets past of niet. Ook als de verhouding tussen de lamp en de bank voor het oog uit verhouding lijkt te zijn, is dit niet bevorderlijk voor het resultaat. Zo zijn we dol op de grote, zwevende vloerlamp, maar is deze eigenlijk alleen te combineren met een ruime bank – denk aan een model voor drie of vier personen. Let erop dat alles in balans blijft.
De staande lamp: ga je voor modern of klassiek?

De stijl van de staande lamp

Vloerlampen zijn er in een heleboel soorten en maten te vinden. En dat maakt het uitkiezen van de lamp dan ook zo leuk! Er is voor ieder interieur wel een bijpassend model te vinden – belangrijk is om dit goed af te stemmen op de rest van het interieur.

Zo is er de klassieke vloerlamp met lampenkap: perfect passend bij het traditionele interieur. Basic en altijd goed, zoals wij de lamp ook wel omschrijven. Een andere favoriet is de industriële variant: vaak met een robuuste look, waarin veel metaal zit verwerkt. Wie een heel huiselijk interieur heeft, komt niet zo goed uit de voeten met een trendy lamp als deze. Maar bij de moderne woning staat zo’n lamp dan weer beeldschoon. Aftasten en afwegen, dus.
Let op de juiste stijl bij het uitkiezen van de staande lamp

De kleur doet wonderen

Van de afmetingen en de stijl van de lamp gaan we naar de kleur: ook niet geheel onbelangrijk! Zo kun je gaan voor basic tinten als wit, grijs of taupe: passend bij eigenlijk iedere woning, immer een veilige keus. Lekker makkelijk, dus! Ook als bijvoorbeeld het design van de lamp al sterk in het oog springt, is dit een verstandige keus om alles in evenwicht te houden.

Maar de waaghalzen onder ons gaan misschien liever voor een unieke kleur. Zo doen de trendkleuren het goed: diepblauw, okergeel of olijfgroen. Daarmee maak je echt een eyecatcher van die lamp. Een beetje opvallen mag best!
De staande lamp in huis? Ga je voor een basic look of pak je uit met kleur?

De sterkte van de lichtbron

Ten slotte is het ook wat waard om rekening te houden met de sterkte van de lichtbron van de staande lamp. Heb je bijvoorbeeld ook een grote plafondlamp in de woonkamer hangen, en is de vloerlamp dus met name ter decoratie in huis genomen? Dan hoeft het lampbolletje niet heel sterk te branden. Kies liever voor een sfeerlichtje!

Maar als je van plan bent om van de vloerlamp dé lichtbron te maken om bijvoorbeeld naast te lezen op de bank, is het wel een ander verhaal. Ga in dit geval voor een bolletje dat flink wat licht afgeeft – misschien zelfs de sterkste bron van licht in de ruimte. De plafondlamp kan in dit geval meer een achtergrondrol vervullen. Zo laat je die staande lamp alleen maar extra shinen!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply