Pvc vloeren zijn de laatste jaren razend populair geworden. Niet zo gek, want ze hebben eigenlijk alleen maar voordelen. De vloeren zijn enorm slijtvast, ze zijn goed krasbestendig, kunnen tegen vocht en zetten niet uit bij hitte. Kortom: pvc vloeren zijn ontzettend veelzijdig en worden dus ook veel gebruikt. Maar waar moet je zoal aan denken als je een pvc vloer aanschaft?

Vloerverwarming en pvc

Pvc is een materiaal dat bijzonder geschikt is voor vloerverwarming. Het is vrij dun en laat warmte gemakkelijk door. Dat is ook een nadeel, omdat je de vloer zult moeten isoleren als je geen vloerverwarming hebt. De combinatie van vloerverwarming en een pvc vloer is het beste. De warmte wordt efficiënter doorgegeven dan bij laminaat, hout of tegels. Je hebt dan in de zomer altijd een lekker koele vloer, maar in de winter wordt hij uiterst efficiënt verwarmd. Daardoor bespaar je energie.

Egaliseren van de ondervloer

Pvc vloeren mogen dan stevig zijn, het is ook een vrij dun materiaal. Het is dan ook gevoelig voor oneffenheden en daar kan de vloer door beschadigen. Een pvc vloer moet altijd worden gelegd op een geëgaliseerde ondervloer. Het egaliseren van een vloer is een zeer uitdagende klus om zelf te doen, want het moet erg precies gebeuren. Als de vloer scheef loopt, voel je dat al snel. En als er nog oneffenheden in de ondervloer zitten, kan dat de pvc vloer beschadigen. Ben je er niet zeker van dat je de vloer echt perfect glad en strak krijgt? Dan kun je beter kiezen voor een professional die het komt doen.

Het leggen van een pvc vloer

Het leggen van een pvc vloer lijkt wel wat op het leggen van laminaat. Er zijn twee manieren: de stroken pvc kunnen geplakt worden, of ze kunnen gelegd worden met kliksysteem. In het laatste geval werkt het leggen hetzelfde als laminaat. In het eerste geval moeten de stroken op de vloer gelijmd worden. Er word dan een laag lijm op de vloer gesmeerd, waarna je de stroken pvc erop legt. Door afstandhouders te leggen komen de stroken netjes recht te liggen. De vloer moet na het leggen gewalst worden om de vloerdelen echt goed vast te leggen. Werk je met het kliksysteem, dan kun je in principe vrij gemakkelijk zelf de vloer leggen. Werk je met het verlijmen van de vloer, dan kun je beter een professional inhuren.

Levensduur van de vloer

Met een pvc vloer heb je haast geen last van slijtage. De vloer is ook zeer goed bestand tegen vocht en is dus ideaal als je kinderen of huisdieren hebt. De gemiddelde levensduur van een pvc vloer is natuurlijk afhankelijk van de soort pvc en het gebruik. Gemiddeld gaan de vloeren zo’n 20-25 jaar mee. Daarom is het ook erg belangrijk dat je van tevoren de juiste keuze maakt als het gaat om kleur en structuur. Je zult er waarschijnlijk een lange tijd mee doen, dus moet je er goed over nadenken welke kleur jij het mooiste vindt.

Het leggen van een pvc vloer vraagt vooral veel voorbereidingen. Het is dan ook goed om erover na te denken of je dit wel zelf wilt doen. Fredparket is bijvoorbeeld een aanbieder die het hele karwei doet, inclusief egaliseren en leggen. Door een professional in te huren weet je zeker dat je vloer er goed in te komt te liggen. Mocht er toch iets misgaan, dan kun je een klacht indienen en het zo weer oplossen. Die luxe heb je niet als je zelf aan de slag gaat. Je bent dan zelf verantwoordelijk, ook voor de fouten die gemaakt worden. En zeg nou zelf: een pvc vloer wil je toch gewoon in één keer goed gelegd hebben?

Share.

About Author

Leave A Reply