Het is een materiaalsoort waar we dol op zijn, maar die toch ook wel voor moeilijkheden kan zorgen: hout! Zo stijlvol als het staat aan de ene kant, zoveel onderhoud kan het kosten aan de andere kant. Gelukkig hebben we een aantal tips voor je in petto om dat onderhoud eenvoudiger te maken. Lees mee en leer!

Zet hout in de lak

Het is van belang om hout goed te verzorgen. Het is niet simpelweg zaak dat je het materiaal in huis haalt om er vervolgens nooit meer naar om te hoeven kijken. Zo is het belangrijk om hout van tijd tot tijd in de lak te zetten.

Zie het als het ware als een bodycrème voor de huid, dat is wat lak voor hout doet. Het werkt als een beschermende laag, zorgt voor meer glans en een levendige uitstraling. En dat is precies wat hout mooi maakt!
Hout onderhouden: zo doe je dat!

Snel vlekken verwijderen

Is hout in huis vies geworden? Dat is balen! Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, is het zaak om snel te handelen. Zorg dat je het hout zo snel mogelijk reinigt! Dat maakt de kans groter dat je nog van de vlek afkomt.

Het probleem met hout is immers dat vlekken er al snel intrekken. Je kunt niet altijd maar snel een doekje eroverheen halen, en de boel is opgelost. Het vereist vaak wat meer werk. Handel hier dan ook naar, om langer van mooi hout te kunnen genieten.

Oppassen met water

Waar we het hierboven al hadden over vlekken, is ook water van gevaar op hout. Dat zorgt tevens voor lelijke vlekken, en vermindert de levensduur van hout. Oppassen dus! Ook hierbij geldt weer: is er water terechtgekomen op het hout? Zorg dat je het meteen verwijdert.

Ook is het zaak om preventief te handelen. Als het bijvoorbeeld gaat om hout in het dak van je woning, is het echt van belang dat dit goed weggewerkt is – en dus niet zomaar nat kan worden. Zeker als je hier pas laat achter komt, kan dit gevaar opleveren. En dat kun je dus maar beter voor zijn.
Tips voor het bijhouden van hout

Zorg tijdig voor vervanging

Hoe vaak je het misschien ook al hebt geprobeerd: op een gegeven moment is hout op. Het is en blijft nu eenmaal een materiaal dat leeft – en er komt een moment dat dat stopt. Hoewel je dan wel kunt blijven piekeren over dat hout, kun je er misschien maar beter aan toegeven dat het aan vervanging toe is.

Zeker als het gaat om hout in ondersteunende delen van onze woningen, is het verstandig om tijdig aan vervanging te denken. Denk aan onderdelen in het dak of balken die gewicht dragen. Het kost je inderdaad een flinke verbouwing, maar veiligheid is wel zo belangrijk! Wees niet bang om daaraan toe te geven.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply