Het is een welbekend probleem in een huishouden met katten: de kat krabt aan meubels. Banken, stoelen, tafels of kasten: verschillende objecten in huis kunnen verleidelijk zijn voor de kat om de nagels in te zetten. Hoe voorkom ik dat mijn kat aan de bank krabt? Of aan andere meubels? Dit zijn onze tips!

Katten krabben aan bank afleren: jong beginnen

Heb je een jonge kat in huis? Dan heb je nog de meeste kans dat je het krabgedrag kunt afleren. Geef iedere keer dat je je kat hierop betrapt aan dat dit niet de bedoeling is, door je kat streng toe te spreken en de pootjes weg te halen bij het meubelstuk. Met een beetje geluk is dit voldoende om het krabben aan meubels af te leren. Hoe jonger de kat is, hoe meer kans je hierop hebt. Let wel: het werkt alleen om direct te straffen terwijl je kat aan het krabben is. Als je hiermee wacht tot een later moment, begrijpt je kat niet meer waar de straf voor dient.

Kat die meubels kapot krabt: hoe voorkom je dit?

Kat krabt meubels: meubels beschermen

Een andere oplossing als je kat krabt aan stoelen of als je kat krabt aan een bank: bescherm je meubels door de plek waar wordt gekrabd af te dekken. Plaats er bijvoorbeeld een stuk plakfolie tegenaan, of een andere plastic beschermer. Daar heeft je kat namelijk helemaal geen interesse in, om de nagels in te zetten! Laat de beschermer er in ieder geval een tijdje tegenaan zitten. Op een later moment kun je eens proberen om het weg te halen, om te kijken of je kat dan weer opnieuw gaat krabben of het krabplekje alweer is vergeten.

Kat krabt aan bank spray: antikrab spray

Vind je het niet mooi staan om je meubels te moeten beschermen? Een onzichtbare oplossing is een antikrab spray voor je meubels. Hier zit een geur in die katten niet lekker vinden, zoals citroen of sinaasappel, die kan voorkomen dat de kat aan de bank krabt. Het is het proberen waard.

Kat die meubels kapot krabt: hoe voorkom je dit?

Kat bank krabben afleren: krabpaal in huis

Het is misschien wel de beste oplossing als je kat krabt aan meubels: haal een goede krabpaal in huis. Een ideaal accessoire voor huisdieren! Het kan zo zijn dat je kat hier eerst niet naar omkijkt, maar dit kan zomaar veranderen. Zet je kat af en toe bij de krabpaal neer om het krabben hier te stimuleren. En kies voor een juiste krabpaal, die op een goede plek staat. Zet een krabpaal in de buurt van een deur, of juist bij de slaapplek van de kat. Zo staat de paal in de markeerroute van de kat. En na een dutje kan er direct worden gekrabd. Meerdere krabpalen in huis plaatsen is zelfs nog een beter idee, zodat de kat ze voor het uitkiezen heeft.

Een krabpaal moet lang genoeg zijn, zodat de kat zich kan uitrekken. Zorg verder voor een stabiele paal, die niet snel om kan vallen, ook bij hard krabben. En maak de krabpaal tot slot nog wat interessanter door voor een design met een loungegedeelte te kiezen: zo kan er ook in worden geslapen.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply