Historie olijfboom

De olijf (Olea europea) is afkomstig uit Azië en verspreidde zich 6000 jaar geleden vanuit Iran, Syrië en Palestina naar de rest van het Middellandse Zeegebied. Olijven zijn  één van de oudste en meest bekende gecultiveerde bomen ter wereld en  werden al gekweekt voordat de geschreven taal was uitgevonden. Tegelijkertijd met de uitbreiding van het Romeinse Rijk hebben de Grieken en Romeinen de olijf-cultuur en de olijfbomen over de gehele wereld verspreid.

Olijfbomen worden verkocht in allerlei vormen zoals struiken, halfstammen  en snoeivormen zoals een bol op een stam. Je kunt kleine plantjes, grotere planten en zelfs solitaire volwassen planten van honderden jaren oud kopen. Mensen die op vakantie zijn geweest in het Middellandse Zeegebied kopen na de vakantie vaak een olijf voor op het terras om zo het vakantiegevoel die zomer nog vast te houden. Het zuiderse Toscane op je terras.

Olijfboom op je terras of in de tuin

Olijfbomen kun je in een pot houden op je terras of uitplanten in je tuin.
Een olijfboom in pot moetje regelmatig water geven en elke 3-5 jaar overpotten afhankelijk van de grootte van de boom. In pot zijn ze veel gevoeliger voor vorst, omdat de wortels kunnen bevriezen.

Als je de boom in de volle grond plant is het belangrijk om de juiste standplaats te kiezen. De boom moet gericht zijn op het zuiden, hoe meer zon hoe beter. Liefst beschut planten, beschut door hagen, woning of muren. Afgeschermd van veel wind en tocht, wind veroorzaakt vaak schade bij temperaturen onder nul omdat de planten dan langzaam uitdrogen. Muren slaan de warmte van het zonlicht op en geven het ‘s-nachts af aan de omgeving.

Olijfbomen planten in het voorjaar

De beste planttijd is het voorjaar. Door vroeg in het voorjaar te planten ontwijkt u de koude van de winter en kan de boom zich goed voorbereiden op een warme zomer. De olijfboom zal de winter daarna beter doorkomen omdat hij al goed vastgegroeid is. Nachtvorst in het voorjaar kan geen kwaad.

Praktische tip

Plant je olijf op een ‘heuveltje’, zodat er nooit water naar de olijf toe kan lopen. Een olijf kan namelijk goed tegen droogte maar absoluut niet tegen natte grond. Ook bij olijfbomen in pot moet je zorgen voor een goede afwatering. Als de pot op twee latjes staat en net boven de grond hangt kan het overtollig water altijd weg. Geef voldoende water bij droge periodes.

Hoe snoei je een olijfboom?

Snoei je olijfboom altijd NA de winter.
Na de winter mogen de takken flink teruggesnoeid worden, snoeien in het najaar wordt afgeraden.  Zo blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, groeikrachtige takken met blauwgrijze bladeren.  Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Vooral niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei. Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal massaal nieuwe takken maken en na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan!

Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kan je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam. Bij olijfbomen in de vorm van een bolletje op een stam, mag je na de winter flink terugsnoeien tot een compact bolletje. Ook in de loop van de zomer mag je nog eens snoeien. Zo behoudt je de mooie ronde snoeivorm.

Welke meststoffen moet je geven aan een olijfboom?

Een olijf staat van nature in zeer kalkrijke gronden met een pH van 7-8. Extra kalk zorgt voor een betere opname van meststoffen, actieve nuttige bodembacteriën, een betere grondstructuur en verhoogt de aanwezigheid van bodemleven.

Bij het uitplanten in de tuin kunt je de bestaande grond mengen met Dcm Vulkanische Lavakorrel 0-3 mm en Dcm Koemest. De lavakorrel wordt niet afgebroken en blijft heel lang in de grond zitten. De lavakorrel verbetert de structuur en waterhuishouding van de grond. De Koemest is een goede bodemverbeteraar voor olijven die eveneens zorgt voor een goede structuur maar ook extra voedingsstoffen die langzaam afgegeven worden.

Olijfbomen in pot kan men bijmesten met Dcm vloeibare meststof voor Olijven, Vijgen & Citrus.

Watergeven

Een olijf kan niet tegen wateroverlast maar  toch heeft hij behoorlijk wat water nodig. Vooral in het voorjaar (als de eerste groeischeut er is) en in september (bij de tweede groeispurt) hebben olijfbomen extra water nodig indien dit niet valt in de vorm van natuurlijke regen. Bij uitzonderlijk hoge temperaturen in de zomer is extra water nodig bij de olijfbomen in de volle grond maar zeker bij de planten in pot.

Winter

Een gematigde winter is ideaal voor een olijfboom, de boom gaat in rust, stopt met groeien en legt reservevoorraden aan.
Na de winter gaan de temperaturen omhoog en begint de boom weer te groeien en bloeien. Het afrijpen van de olijven zal afhangen van de lengte van de zomer en de hoeveelheid warmte dat er is geweest.

Een olijfboom verdraagt gemakkelijk temperaturen tot ongeveer -5 graden celsius. Wordt de vrieskou erger dan gaat een deel of alle blad eraf vallen, maar dit is niet erg. Later in het voorjaar zullen de takken opnieuw uitlopen.
Oudere en dikkere bomen zijn beter bestand tegen de wintervorst, oude dikke stammen kunnen al tot -12 graden celsius verdragen.

Bij erg lage temperaturen kun je de planten binnen zetten in een lichte en koude kas, garage, veranda of tuinhuis. Grote planten die niet binnen passen kan je inpakken met noppenfolie of rieten matten. Dit inpakken moet niet langer gebeuren dan nodig. Verwijder het inpakmateriaal zodra de temperaturen dit toelaten.

Share.

About Author

Leave A Reply