Tuinverlichting kun je op allerlei verschillende manieren gebruiken. Zo kun je kiezen voor een alleen een lamp met bewegingssensor, om te kunnen zien waar je loopt of als extra beveiliging tegen inbrekers. Maar je kunt ook heel wat meer: verlichte tuinpaden, spots die bepaalde highlights geven of prachtige sfeerverlichting maken van je tuin een bijzondere en mysterieuze plaats waar je zomer en winter van kunt genieten.

1. Prachtige, smalle tuin met verlichting

Prachtige, smalle tuin met verlichting

In deze lange, smalle tuin wordt een vreemd en exotisch beeld opgeroepen door de bijzondere verlichting. De verlichting laat het pad eruitzien als een rivier en legt nadruk op de minimalistische beplanting. Het roept de perfecte sfeer op in deze Japanse zen-tuin.

2. Boomstamverlichting

Boomstamverlichting

Dit originele idee voor tuinverlichting geeft een grappig effect. De lampen zijn kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kunt ze ook zelf maken. In feite is het niet meer dan een uitgehold stuk boomstam waar spleten in zijn gemaakt en een lamp onder is geplaatst. Het effect is bijzonder romantisch.

3. Mini-verlichting

Mini-verlichting

Je kunt je tuin vol zetten met prachtige (en dure) lampen, maar wat mini-lampjes geven ook een leuk effect. Deze  verlichting is voorzien van een mini zonnepaneeltje, waardoor de verlichting zichzelf oplaadt gedurende de dag. Als het donker wordt, gaat de verlichting branden. Super gezellig natuurlijk!

4. Lichtgevend bankje

Lichtgevend bankje

Dit bankje is een echte eye-catcher in de tuin. Je zou niet denken dat het een zelfgemaakt product is, maar dat is het wel! Er zijn wat prachtige gaten en kieren in het bankje gezaagd en de onderkant is voorzien van verlichting. Gebruik hiervoor LED sfeerverlichting, want lampen die warm worden kunnen het houten bankje in brand steken.

5. Lichtgevende bloempotten

Lichtgevende bloempotten

Wil je je tuin eens op een nieuwe en bijzondere manier verlichten? Dan zorg je natuurlijk voor lichtgevende bloembakken. Ze geven een prachtig effect in een donkere tuin en je kunt ook ’s nachts nog genieten van je bloemen.

6. Spots in de bloembak

Spots in de bloembak

Wil je inderdaad iets doen met je plantenbakken, maar vind je de lichtgevende bloempotten wat te gek? Dan monteer je gewoon spots in je bloembakken. Zo leg je niet de nadruk op de potten, maar op de planten zelf. Vooral met mini-struiken of kleine bomen kan dit een heel mooi effect geven.

7. Schuttingverlichting van onderaf

Schuttingverlichting van onderaf

In de tuin wordt vaak gebruik gemaakt van grondspots. Ze zijn vrijwel onzichtbaar weggewerkt in het pad of tussen de begroeiing en beschijnen bepaalde objecten. In dit geval is het licht zó gemonteerd dat de schaduwen van de planten worden weergegeven op de schutting.

8. Schuttingverlichting van bovenaf

Schuttingverlichting van bovenaf

Niet alleen grondspots, maar ook hoge spots zie je soms in de tuin. Deze lampen worden hoog geïnstalleerd, vaak aan het huis of aan de schutting. Ze geven plaatselijk licht en kunnen zo zorgen voor een warm en gezellig effect. In deze tuin kun je ook gerust ’s avonds nog even lekker gaan zitten.

9. Sterrenpracht

Sterrenpracht

Deze tuinverlichting is wel heel bijzonder. Het is een groot net, voorzien van duizenden mini-lampjes. Zo wordt een doorgang gevormd, een pad waar je helemaal door licht wordt omgeven. Super romantisch om doorheen te wandelen met je geliefde!

10. Waxinelichtjes

Waxinelichtjes

Tuinverlichting kan zo duur of goedkoop zijn als je zelf wilt. Waxinelichtjes zijn op een rustige zomer- of winteravond een prachtige en sfeervolle verlichting. Je moet natuurlijk even met een aansteker de tuin door, maar dan heb je ook wel de meest sfeervolle verlichting die er bestaat.

Het verlichten van de tuin kan op tientallen manieren. Van praktische verlichting van een tuinpad tot een idyllische lichtcocon: alles is mogelijk. Wil jij tuinverlichting installeren? Realiseer je dan dat je 3 keuzes hebt: verlichting met snoer, verlichting op zonne-energie of kaarsverlichting. Wil je verlichten met lampen die een snoer hebben, bijvoorbeeld LEDs, dan is het verstandig om eerst uit te zoeken hoe en waar je de verlichting wilt aansluiten en waar de stroom vandaan moet komen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een lichtplan maken voor de tuin. Zo kun je snel en gericht aan de slag en heb jij ook in een handomdraai prachtige verlichting in je tuin.

Share.

About Author

Leave A Reply