CO2 is een bekend gas dat overal in de lucht zit. Het is de afvalstof van verbranding en wordt dus altijd geproduceerd. De lucht die we uitademen bestaat bijvoorbeeld voor een groot gedeelte uit CO2. Dit gas staat ook bekend als broeikasgas, want het tast de ozonlaag aan als het in grote hoeveelheden geproduceerd wordt. Helaas produceren mensen er behoorlijk veel van, bijvoorbeeld door ’s winters de kachel op te stoken. Ook het warm maken van water levert veel CO2 op, want daarbij wordt gas in de CV-ketel verbrand. Dat kan echter ook anders: sinds enkele jaren is er de eerste en enige verwarming zonder CO2 uitstoot: de pelletkachel!

Hoe werkt de pelletkachel?

Pellets zijn kleine geperste brokjes hout, die wel wat lijken op geperste korrels voor de kattenbak. De pelletkachel  heeft een aanvoerbak waar je deze in kunt storten. Als je de kachel aanzet, bepaalt hij zelf hoeveel pellets er telkens in het verbrandingsgedeelte worden gebracht. Zo brandt de kachel bijzonder zuinig en efficiënt. Je kunt verschillende temperaturen instellen en de kachel werkt ongeveer net zo precies en betrouwbaar als een gaskachel of elektrische kachel. Met dit verschil dat je wel de sfeer van de houtkachel hebt én dat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt!

Pellets zijn CO2 neutraal

Pellets kunnen van haast elke houtsoort worden gemaakt. In Scnadinavië zijn grote duurzame bossen, waarbij voor elke boom die omgehakt weer een andere boom wordt geplant. Het hout van de bomen wordt gebruikt in de industrie, bijvoorbeeld om meubels van te maken, of in de bouw. Het afval dat ontstaat bij het verwerken van hout, zoals de restjes en het zaagsel, wordt verwerkt tot pellets. Het gebruik van pellets geeft dus geen extra belasting voor het milieu, want ze bestaan eigenlijk vooral uit restjes die anders niet meer gebruikt zouden worden. Doordat het hout heel fijn wordt gemalen en dan wordt geperst tot pellets, heeft het toch nog nut. Daarnaast is de verbranding in de pelletkachel bijzonder efficiënt, waardoor er vrijwel geen schadelijke stoffen vrijkomen in het milieu.

Het vermijden van fossiele brandstoffen

Momenteel is er veel te doen omtrent de gaswinning in Groningen. De gaswinning zal in de loop der tijd langzaam worden teruggeschroefd. Ook in andere werelddelen is de hoeveelheid aardgas niet oneindig. We zullen dus uiteindelijk moeten overstappen op andere bronnen van energie. En dat is maar goed ook! Fossiele brandstoffen worden in de loop van eeuwen gevormd in de aardkorst. Ze worden daar ineens uitgehaald, bewerkt en vervolgens verbrand. Aangezien dit allemaal veel CO2 oplevert en de verbranding meestal helemaal niet efficiënt gebeurt, leveren fossiele brandstoffen veel CO2 op in de atmosfeer. Het is dus goed om te kijken naar alternatieven zoals zonne-energie en het gebruik van een pelletkachel om energie te besparen in huis!

Het kiezen voor een pelletkachel gebeurt steeds vaker. Dat komt onder andere omdat de overheid een subsidie geeft op deze aanschaf. Daarmee kun je een deel van het aankoopbedrag terugkrijgen van de overheid, omdat deze duurzame energie wil steunen. Kies je dan ook nog pellets van een goed en betaalbaar merk, dan zit je helemaal goed. Zo vind je bij toppellets.nl bijvoorbeeld goedkope houtpellets, waarmee jij de hele winter je kacheltje kunt laten snorren!

Share.

About Author

Leave A Reply