Er zijn veel vogelsoorten te vinden in Nederland. Van het roodborstje tot het koolmeesje: vind je het leuk om veel vogels te spotten in de tuin? Als je onze tips toepast, heb je kans op nog meer geluk: zó kun je meer vogels naar je tuin lokken.

Vogels in tuin lokken: vetbollen en pinda’s

Vogels zijn altijd op zoek naar eten. Zeker in de koudere maanden van het jaar kun je ze hierbij helpen. Het kan voor vogels dan namelijk wat lastiger zijn om voedsel te vinden. Ze hebben vooral baat bij vet voedsel: hang vetbollen en netjes met pinda’s op voor vogels in de tuin. Met name kleine vogeltjes komen hierop af. Er zijn slimme voederbakken waar je het eten in kunt stoppen.

Ook zaden zijn een goede keuze, hier houden vinken, pinkelmezen, koolmezen en mussen bijvoorbeeld van. Leg wat zadenmix voor vogels op de grond, of op de buitentafel. Als je merkt dat de grotere vogels in je tuin niet goed bij het vetbolletje kunnen komen, omdat ze er niet aan kunnen hangen zoals de kleine vogels, kun je zo’n bolletje kapot maken en de stukjes ervan ook op de grond of tafel neerleggen.

Meer vogels naar je tuin lokken? Het lukt met deze 3 slimme tips!

Tuinvogels lokken met water

Hoe vogels lokken in je tuin? Het kan ook helpen om wat water in de tuin neer te zetten. Denk aan een voederbadje voor vogels, waarin kan worden gebadderd en waaruit kan worden gedronken. Het badje loopt vanzelf vol met regenwater, en op drogere dagen kun je er zelf wat water bij stoppen. Zeker op warme zomerdagen hebben vogels namelijk veel aan het water: het zorgt dat ze kunnen afkoelen, en dat er altijd drinken voorhanden is.

Houd het badje wel een beetje schoon: haal af en toe vogelpoep weg. En zet het badje met water ook niet direct naast de voeding die je voor vogels in de tuin hebt – zo kan er namelijk geen vogelpoep in het voedsel terechtkomen.

Meer vogels naar je tuin lokken? Het lukt met deze 3 slimme tips!

Vogels lokken in de tuin door schuilplekjes in te richten

Niet alleen met eten en drinken kun je vogels naar je tuin lokken, maar ook door fijne schuilplekjes voor ze in te richten. Je kunt vogelhuisjes ophangen in de tuin, aan een boom bijvoorbeeld: met een beetje geluk gaat een vogel er een nestje in maken. Maar in werkelijkheid gebeurt dit helaas niet zo snel.

Er zijn echter nog meer manieren om een schuilplekje in te richten. Vogels houden zich graag schuil tussen het groen: in dichtbegroeide struiken of in bomen. In een tuin met veel bestrating zal je niet gauw veel vogels tegenkomen. Zorg dus voor groen! Ook met borders met planten of grote plantenpotten met groen kun je vogels in je tuin lokken.

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply