Als je een kunstgrasveld wilt aanleggen, werk je natuurlijk op een ondergrond. De laatste jaren is duidelijk geworden dat de ondergrond heel veel bijdraagt aan het resultaat. Heb je de verkeerde ondergrond gekozen, dan kun je later problemen leggen. Zo kan het gras bijvoorbeeld ongelijkmatig worden of verzakken. Bovendien is het ook mogelijk dat je problemen krijgt met de afwatering. Om dat alles te voorkomen, geven wij advies over de beste ondergrond voor het leggen van kunstgras.

Ondergrond 1: gewone grond

Gewone tuingrond kan eigenlijk niet goed dienen als ondergrond voor kunstgras. Het gras gaat dan al snel verzakken, omdat de tuingrond niet vlak blijft bij belasting. Wat flinke regenbuien kunnen gewone tuingrond al ongelijkmatig maken, omdat de grond op verschillende plaatsen ongelijk inklinkt. Hoe je ook je best doet, met gewone grond krijg je geen mooi kunstgrasveld. Het veld is namelijk ook niet bestand tegen belasting: zet je er meubels op of een kinderbadje, dan zal de grond op die plaatsen putten gaan vormen.

Ondergrond 2: een zandlaag

Vaak wordt aangeraden om een zandbed aan te leggen onder het kunstgras. Op zich is dit zeker een betere basis dan gewone tuingrond. Zand kan heel dicht getrilt worden, waardoor het minder zal gaan werken. Zand heeft ook een goede doorlaatbaarheid van regen. Maar een nadeel is dat zand wel kan gaan schuiven. Bij zwaardere belasting op een punt zal de ondergrond verschuiven waardoor je putten krijgt. Daarom is zand als basis eigenlijk alleen een aanrader op een gazon dat verder niet of nauwelijks gebruikt wordt.

Ondergrond 3: betongranulaat

Betongranulaat is een grofkorrelig materiaal dat zich goed laat binden. Het is ruwer dan zand, waardoor het veel vlakker blijft liggen bij belasting. Betongranulaat laat ook water goed door, waardoor je vrijwel nooit last krijgt van een slechte afwatering. Met betongranulaat heb je een goede bodem voor een gazon dat veel wordt belast, bijvoorbeeld door spelende kinderen. Je zult er niet snel bobbels en putten in krijgen.

Ondergrond 4: een verharde ondergrond

Tenslotte zijn er nog veel mensen die denken dat een verharde ondergrond een goed idee is. Ze willen bijvoorbeeld kunstgras over bestrating heen leggen of maken een betonvloer om het kunstgras op te leggen. Het grote nadeel van deze ondergrond is echter dat er geen afwatering is. Daardoor kan water niet weg en krijg je altijd plassen als het gaat regenen. Een gesloten ondergrond is wel heel stabiel en zal nooit verzakken, maar je krijgt er wel (ernstige) waterproblemen van.

Geovlies / stabilisatiedoek

Naast de ondergrond van los materiaal heb je ook altijd een geovlies of stabilisatiedoek nodig. Dit doek verdeelt de belasting die op het kunstgras wordt uitgeoefend. Daardoor komt de kracht niet op één punt. Bij een ondergrond met los materiaal, bijvoorbeeld zand of betongranulaat, helpt het stabilisatiedoek om putten te voorkomen. Het is eigenlijk altijd een must als je kunstgras aanlegt en is zijn geld zeker waard!

Het leggen van kunstgras is een niet zo heel ingewikkelde klus. Wel is het een belangrijke vaardigheid om de ondergrond goed strak te leggen. Doe je dat niet goed, dan zal je kunstgras nooit echt mooi vlak worden gelegd. En dat is zonde, want omdat kunstgras vrij kort is zie je dat meteen. Een kunstgazon is een grote stap richting een onderhoudsarme tuin. Je hoeft het gras niet te maaien, bemesten of verticuteren en je hebt altijd een mooi uitzicht. Nieuwsgierig geworden? Hier lees je meer over de ondergrond van kunstgras!

Share.

About Author

Leave A Reply