Een schuur is altijd een fijne toevoeging aan je tuin. Je kunt je spullen veilig en droog opbergen en je hebt een fijne plek om te klussen. Maar voor je aan de slag gaat met bouwen is het handig om eerst even stil te staan bij enkele voorbereidingen die je absoluut niet moet vergeten.

Voorbereiding

Voor je daadwerkelijk begint met zagen, timmeren en bouwen is het belangrijk dat je deze klus goed voorbereidt. Niet alleen qua bouwtekening, constructie en materiaal, maar vooral ook qua indeling, grootte en eventuele vergunning.

1. Doeleind, locatie, afmeting en ontwerp

Voordat je bepaalt hoe groot de schuur moet worden is het noodzakelijk om te bepalen wat het doeleind van de schuur gaat worden. Wordt het alleen een opslagplaats, of wil je er ook in gaan werken? In dat laatste geval moet er ook voldoende ruimte zijn voor een werkbank en al je gereedschap. Daarnaast moet je natuurlijk ook goed nadenken over de locatie van de schuur. Komt deze achterin de tuin of aan huis? Verder zal je moeten afwegen of je voor een plat dak of een puntdak kiest. De laatste optie is een stuk duurder, maar geeft je tegelijkertijd ook meer opbergmogelijkheden. Tot slot is de grootte van je tuin uiteraard bepalend voor de grootte van je schuur, maar onthoud dat je je eerder zult ergeren aan een te kleine schuur dan een te grote schuur.

2. Vergunning nodig voor tuinschuur?

Volgens de huidige regels mag je momenteel maximaal 50% van je grondoppervlakte bebouwen. Toch is het altijd verstandig om na te vragen of je hier een bouwvergunning voor nodig hebt. In de meeste gevallen is het wellicht niet nodig, maar je kunt hier maar beter zeker van zijn als je problemen wil voorkomen. Vooral ook omdat de regels nogal eens veranderen.

3. Materiaal: schuur van hout of steen?

Materiaal schuur van hout of steen

Uiteraard is ook de keuze voor wat betreft het materiaal iets om goed over na te denken. Zo kun je kiezen voor een stenen schuur, of een houten schuur. Het voordeel van een stenen schuur is dat het duurzamer is, maar het nadeel is dan weer dat de bouw ook duurder en arbeidsintensiever is. Een houten schuur is dan weer een stuk goedkoper en makkelijker én sneller zelf te bouwen, maar dit is dus wel weer minder duurzaam.

4. Schuur bouwen mét tekening

Nu je alles hebt bepaald kun je een tekening maken of raadplegen. Zonder tekening kom je namelijk niet ver. Het beste kun je hiervoor een ervaren klusser of kluswebsites raadplegen. Persoonlijk zijn wij erg fan van deze zelf schuur bouwen-tekening én bijbehorende instructies en tips voor het bouwen zelf. Inclusief handige uitlegvideo’s!

Share.

About Author

Leave A Reply