In de winter zitten we er graag warm en knus bij. We zetten de verwarming op standje tropisch eiland en kruipen weg onder een zacht plaid. Goed voor elkaar, zou je denken. Toch zijn er nog een hoop andere manieren om jezelf en je huis te warm te houden.

Kies voor dikke gordijnen

Lamellen zijn misschien wel heel praktisch, maar in de koude maanden heb je er vrij weinig aan. Ouderwetse dikke gordijnen zorgen er namelijk voor dat de warmte niet ontsnapt via de ramen. Ook blijft er op deze manier zo veel mogelijk koude lucht buiten. Hang gordijnen van een dik materiaal op in de woonkamer en slaapkamer voor een aangenaam resultaat.

Maak alle tochtgaten dicht

Ga op zoek naar alle tochtgaten in je huis en maak deze dicht. Vaak voel je met je hand al of het op een plek ‘waait’. Het is wel belangrijk om af en toe de luchtroosters van je woning open te zetten. Anders komt er de hele winter geen frisse lucht binnen.

Zet de kachel aan

Heb je een kachel of open haard in de woonkamer? Dan is dit de periode om die eens te gebruiken. Een vuurtje zorgt niet alleen voor meer warmte, maar ook voor meer sfeer. Zet de tv uit en geniet onder het genot van een drankje van het knisperende vuur. Vergeet niet om van tevoren genoeg brandhout in te slaan. Voor een pelletkachel kun je biomassa houtpellets van Delangebv kopen.

Kies voor een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat hoef je niet zelf te klooien met de instellingen. Het systeem weet automatisch wanneer de temperatuur te laag is en wanneer de verwarming aan moet slaan. Je kunt ook instellen dat de verwarming ’s nachts uit gaat en ’s ochtends op een bepaalde tijd is opgewarmd. Handig!

Koop een dik vloerkleed

Een dik of hoogpolig vloerkleed houdt warmte vast. Het is dus verstandig om er eentje in de zithoek, onder de eettafel of in je slaapkamer neer te leggen. Daarnaast helpt het tegen koude voeten en voelt het heerlijk zacht aan.

Blokkeer de verwarming niet

Veel mensen hebben een grote bank tegen de verwarming staan. Dit is precies wat je niet moet doen. Het blokkeert namelijk de warmte die van de verwarming af komt. Het kan op deze manier niet goed verspreiden in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat je harder moet stoken voor hetzelfde effect. Dat is natuurlijk zonde van de energie en het geld.

Share.

About Author

Hi, ik ben Joanne! Een echte creatieveling die altijd op zoek is naar nieuwe inspiratie. Werkzaam als fashion stylist, model en blogger (onder andere op mijn eigen website www.makepeoplestare.com). Ik ben gek op het creëren van mooie dingen in zowel beeld als tekst.

Leave A Reply