Een titel die meteen dienstdoet als logopediecursus, maar je hebt er nog meer aan dan dat. Heb je al een vijver of denk je erover na om er eentje te maken in je tuin? Dan inspireren wij je graag met vijf vijverplanten die misschien wel perfect passen bij hoe jij je vijver wilt inrichten. Of bij de bomen die je net hebt geplant. Welke kies jij?

Eigenlijk zijn er 6 zones

Een vijver bestaat uit zes vijverzones, die worden afgebakend door de diepte waarop de planten zich prettig voelen. Waarom we er dan maar vijf noemen hier? Nou, anders klopt die mooie titel natuurlijk niet meer. De zes zones zijn: oeverplanten, moerasplanten, waterplanten, waterlelies, zuurstofplanten en drijfplanten. We laten in dit artikel de oeverplanten even buiten beschouwing, omdat deze feitelijk niet in de vijver geplant worden, maar aan de rand ervan.

1 – Moerasplanten

Van 0 tot 20 cm plant je moerasplanten, want die houden wel van een vochtige omgeving. Dwergkalmoes, bloemriet, papyrusplanten, penningkruid, Siberische blauwe iris: je kunt makkelijk tientallen verschillende moerasplanten vinden om je keuze uit te maken. En als je naar die mooie kleuren kijkt, weet je meteen zeker dat het geen Shrek-moeras wordt.

2 – Waterplanten

Eigenlijk is de naam waterplanten een beetje vreemd, want het zijn natuurlijk allemaal waterplanten als ze in je vijver staan. Onderwaterplanten klinkt daarom beter. Stilwater op een diepte van 0 tot 40 cm en vol zonlicht, dat vinden ze fijn. Waterweegbree, lisdodde en irissen zijn waterplanten die ook wel als moerasplant gebruikt kunnen worden, dus aan jou de keuze.

3 – Waterlelies

Waterlelies

Nu komen we bij het gedeelte waarvan je echt een vijvergevoel krijgt: waterlelies! Die zijn zo mooi en rustgevend, dat je ze het liefst de hele dag door bekijkt. ’s Nachts gaan de bloemen namelijk dicht, dus dan zijn ze even niet meer de stralende koningin van de vijver. Kies uit vele mooie kleuren!

4 – Zuurstofplanten

Helder vijverwater en volop zuurstof voor de vissen en bacteriën in de vijver, daar zorgen zuurstofplanten voor. Denk aan diamantkruid, ruwe bies of de watergentiaan.

5 – Drijfplanten

Tot slot zijn er nog de planten uit de laatste categorie. Waterlelies zijn immers niet de enige planten die kunnen drijven, er zijn nog veel meer drijfplanten die voor beschutting zorgen voor waterdiertjes. Met een moerasgladiool, parapluplant en penningkruid drijft er absoluut iets moois én winterhards op je vijver. Wat wil je nog meer?

Veel plezier gewenst met je geweldige vijver als pronkstuk van je tuin!

Share.

About Author

Leave A Reply