De akoestiek in je woning is heel belangrijk voor een fijne woonsfeer! Zeker in bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen kan er nogal eens een vervelende galm aanwezig zijn in een huis. Hoe kun je de akoestiek verbeteren? We delen onze handige tips: lees mee.

Genoeg aankleding in je woning

De akoestiek verbeteren begint met de inrichting van je woning. Hoe meer spullen er staan, hoe beter de akoestiek is! Natuurlijk hoef je je huis heus niet propvol te zetten, maar het kan bijvoorbeeld wel aanzienlijk helpen om een extra meubelstuk of groot accessoire te plaatsen als je last hebt van galm in huis. Neem dat zeker in overweging!

7 tips voor het verbeteren van de akoestiek in je woning

Stoffen meubels voor akoestiek verbeteren

Er is een specifieke materiaalsoort om de akoestiek in huis te verbeteren: stof! Kies bijvoorbeeld liever voor een stoffen bank dan een leren bank als je van de galm in huis af wilt. Stoffen meubels absorberen het geluid – zo kun je bijvoorbeeld de akoestiek in de woonkamer verbeteren. Maar dat is niet alles: denk ook aan stoffen accessoires. Zoals verschillende kussentjes en plaids op de bank, kussens op de eetkamerstoelen en een stoffen poef in de zithoek. Alle beetjes helpen!

Akoestiek verbeteren in huis? Hang gordijnen op!

Nog zo’n belangrijke toevoeging om de akoestiek in de kamer te verbeteren: hang gordijnen op. Precies: die zijn ook gemaakt van stof, en dat draagt dus echt bij aan een fijnere akoestiek in huis. Hoe groter de gordijnen, hoe beter. Haal dus mooie gordijnen in huis die van het plafond tot de grond lopen, met een fraaie dikke stof. Ook een plaatje in je interieur!

Lees ook: Alle voordelen van gordijnen in huis

De juiste vloer

Wist je dat de vloer in huis ook een rol speelt bij de akoestiek? Hoe harder de vloer is, hoe slechter de akoestiek in je woning. Kies het liefst voor een vloer waarbij de akoestiek prettig is, zoals vinyl, pvc of laminaat. Zo wordt het geluid in huis goed gedempt!

Een vloerkleed doet wonderen voor akoestiek in huis verbeteren

Is een nieuwe vloer geen optie om de akoestiek te verbeteren in je woning? Plaats dan een groot vloerkleed op de vloer. Zo wordt in ieder geval een deel van het geluid gebroken. Hoe groter het vloerkleed, hoe beter dit werkt. En kies voor een hoogpolig model!

Akoestiek verbeteren in huis met onze tips

Decoratie aan de wand

De akoestiek in huis verbeteren: decoratie aan de wanden helpt daar ook bij! Geluid wordt namelijk weerkaatst bij de muren in huis, maar als je hier voor decoratie kiest, wordt het geluid beter gedempt. Hang posters, foto’s, wandkleden of wandplanken met gezellige accessoires op – om maar wat te noemen.

Akoestiek verbeteren aan de wand of het plafond

Als bovenstaande tips niet helpen, kun je ook speciale akoestieke voorzieningen aan de wanden of het plafond laten plaatsen. Deze wand- of plafondoplossingen zijn wel zichtbaar in het interieur: het zijn grote vierkante platen die een stukje uitsteken om zo het geluid op te vangen. Maar je kunt ze natuurlijk wel in een leuke kleur schilderen!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply