Is je voorraadkast in de keuken altijd maar een rommeltje? Dat is natuurlijk maar wat vervelend. Zo is het namelijk helemaal niet fijn om in die kast op zoek te gaan naar wat je nodig hebt voor het koken. Hoe zorg je nu voor een slimme voorraadkast inrichting? We delen onze tips!

Alles op één plek

Allereerst is het belangrijk om een duidelijke plek in je keuken aan te wijzen als voorraadkast. Of dat nu een klein keukenkastje aan de muur is, een voorraadkast onder de trap of een grote externe kast in de buurt van je keuken – dat is helemaal aan jou. In ieder geval is het slim om je voorraadkast inrichten op één plek te doen: je etenswaren moeten niet overal verspreid in je keuken staan.

7 tips voor het slim inrichten van je voorraadkast

Voorraadkast inrichten: met potten, bakjes en dozen

Om een rommelige look in je voorraadkast te voorkomen, is het slim om de producten uit de originele verpakking te halen. Hier staan immers allerlei drukke teksten, kleuren en prints op, die vaak niet goed met elkaar matchen. Stop bijvoorbeeld je rijst en pasta in mooie glazen potten – dat staat veel netter!

Stapelbaar en dezelfde hoogtes

Over die potten en bakken gesproken: zorg dat ze goed bij elkaar passen. Haal bijvoorbeeld potten in huis die even lang zijn. Of denk eraan dat je ze goed op elkaar kunt stapelen – om nog slimmer met de ruimte in je voorraadkast om te gaan! Vooral met langwerpige bakjes is stapelen handig. Alles wat je minder vaak nodig hebt, zet je onderop.

Iedereen een eigen mand

Heb je een groot gezin of duidelijk verschillende eetgewoontes? Dan kan het goed werken om iedereen een eigen mand te geven, waar hij of zij persoonlijk etenswaar in kan bewaren. Zo wordt het ook niet zo gauw een rommeltje in de kast! Hooguit zijn deze mandjes soms wat rommelig, maar dat is veel minder erg dan dat de hele voorraadkast steeds weer overhoop wordt gehaald.

Hoe maak je een slimme voorraadkast indeling?

Wat hoort bij elkaar?

Een andere manier voor je voorraadkast indeling is een onderverdeling op soort. Zet bijvoorbeeld alle ontbijtspullen bij elkaar, evenals alle spullen voor het avondeten. Of zet alle granen bij elkaar, evenals alle zaden, broodsmeersels of bakspullen. Zo weet je meteen waar alles te vinden is in je voorraadkast!

Voorraadkast tips: werk met labels

Wil je er zeker van zijn wat er allemaal in je voorraadkast te vinden is, of misschien nog belangrijker: wat de houdbaarheidsdata zijn van de producten? Het is een aanrader om je potten en bakjes te labelen: schrijf erop wat erin zit én wanneer je het erin hebt gestopt of tot wanneer het goed blijft. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Houd je keuken voorraadkast schoon

Schoonmaken hoort er ook echt bij, net als je voorraadkast indelen op een slimme manier. Haal zeker een paar keer per jaar alles eruit om de boel grondig schoon te maken. Een voorraadkast oogt namelijk ook vaak viezig omdat er kruimels en andere restjes rondslingeren. En daar wordt natuurlijk niemand blij van!

Meer lezen? Minimalisme in de keuken: zo doe je dat!

Share.

About Author

Anna Schouten (1993) woont in een leuk appartementje in het centrum van Utrecht. Daar verandert ze het liefst regelmatig het een en ander aan haar interieur. Een extra plantje hier, een nieuwe print aan de muur daar. Ook houdt ze er de laatste woontrends bij. Voor LivingTomorrow.nl komt haar passie voor wonen samen met haar andere grote liefde: schrijven. Anna's website als tekstschrijver en fotograaf: annaschouten.com

Leave A Reply